Groot(s) in de Languedoc

Groot(s) in de Languedoc

Laurent Miquel werd door een wijnsnob uitgedaagd om in de Languedoc wijn met finesse te gaan maken.
– TEKST KARIN LEEUWENHOEK

Vertel eens over die wijnsnob?

‘Het was in de jaren 90. Ik wilde terug naar het wijndomein van mijn familie in Cazal Viel, in de AOC Saint-Chinian. Het wijnmaken bleef trekken, ook al werkte ik na mijn studie als ingenieur in Engeland. Ik was jong en enthousiast, maar een prestigieuze Bordeauxproducent vertelde mij doodleuk: ‘Wijnen uit de Languedoc kunnen toch nooit finesse hebben. Jullie zullen altijd onze neefjes van het platteland blijven.ʼ Die denigrerende opmerking was levensveranderend voor mij. Het werd mijn levensmissie om het ongelijk van die snob te bewijzen.’

Hoe pakte je dat aan?

‘Het begint met de wijngaard. Zowel de plek en bodem waarop je welk druivenras aanplant, de snoeiwijze, een duurzame bewerking, lage opbrengsten, de oogstdatum, ’s nachts plukken; dat alles maakt enorm veel verschil. En dan moet het werk in de kelder nog beginnen. Zacht persen, om maar wat te noemen; alles met het oog op frisheid en balans, elegantie en finesse.’

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands