Ober, er zit een oester in mijn wijn!

Ober, er zit een oester in mijn wijn!

Een oester met champagne is een klassieke combinatie. De zilte zeevrucht die zo’n bijzonder mondgevoel geeft, met de mineralige wijn die er een zuurtje aan toevoegt.
Beeld: ChampagneBureau

Wist je dat er indirect ook oesters ín je glas belanden?

De druivenstokken op de kalk- en krijtgronden in de Champagne voeden zich met fossielen van zeedieren die ze in de bodem vinden. Met kleine, kommavormige oesters, Exogyra virgula genaamd en belemnieten, een soort inktvisjes. Beide diersoorten zijn allang uitgestorven. Ze leefden miljoenen jaren geleden in de binnenzee van het Bekken van Parijs. Na het weglopen van het water ontstond een dikke laag van hun skeletjes, vooral aan de rand. Laten de wijngaarden nou net daar liggen, op die laag craie à belemnites die tot wel 200 meter dik is. Je kunt je voorstellen dat de wortels die zich ondergronds voeden sporen van de fossielen in de uiteindelijke wijn laten terechtkomen. Koester de oester die nog wel bestaat: het seizoen voor de platte inheemse oester uit Zeeland, de Ostrea edulis, loopt nog tot april.

Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 87. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands