Het mysterie van de stervende stok

Het mysterie van de stervende stok

Onze huisdeskundige Karel de Graaf volgt zijn eeuwige liefde wijn door heel Europa, maar zoekt het net zo lief dichter bij huis. Zoals zijn eigen wijngaard in de Bourgogne; niet alleen een gebied dat hij vrijwel eigenhandig op de Nederlandse wijnkaart zette, maar ook een gulle muze die regelmatig figureert in zijn verhalen. In deze Winelife duikt hij dieper in een even geheimzinnige als lafhartige sluipmoord zonder aanwijsbare dader. – TEKST KAREL DE GRAAF

Hoewel de oudste nog levende wijnstok ter wereld naar verluidt 450 jaar oud is, leggen de meeste wijnstokken ruim voor die tijd het loodje – hetzij uit zichzelf, hetzij door toedoen van de wijnboer. Net als bij mensen neemt de productiviteit ook bij een wijnstok namelijk met de jaren af en voor een wijnboer moet zijn werk wel rendabel blijven.

Sluipmoordenaar

Mijn eigen wijngaardje in Meursault werd eind jaren 90 gerooid, maar met een tegengestelde reden. De enten die er stonden waren namelijk geënt op de veel te productieve onderstok SO4. Mijn toenmalige pachter en ik wilden voor kwaliteit gaan in plaats van kwantiteit en op zijn aanraden werd alles vervangen door deels massale selectie en deels door de klonen 76, 95 en 96. Alle werden geënt op 161-49C-onderstokken.

Een behoorlijk prijzige aangelegenheid, vooral omdat je 7 jaar aan oogst misloopt. Ondanks de relatief jonge leeftijd van de stokken moet jaarlijks ongeveer 2 procent vervangen worden. Vorig jaar bleek de schade echter groter dan normaal. De productiviteit van een deel van de stokken was drastisch teruggelopen. Ze waren nog niet dood, maar wel stervende. Ook mijn perceel bleek slachtoffer van de mysterieuze sluipmoordenaar die het voorzien heeft op de 161-49C.

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands