Met de voeten in de klei

Met de voeten in de klei

Dit is de Amerikaanse droom van Jerry Lohr en zijn familie. Van boerenzoon uit South Dakota werd hij gelauwerd wijnmaker aan de westkust. We bezochten de winery van J. Lohr Vineyards & Wines om te praten met de werknemers. Één ding blijkt uit alle verhalen: de Lohrs staan nog gewoon met beide benen op de grond. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD J. LOHR + CALIFORNIA WINE INSTITUTE

De Lohrs mag je gerust pioniers van de Californische wijnindustrie noemen. Het is bijna 50 jaar geleden dat hun eerste wijnstokken de grond ingingen. Vooral in Paso Robles, zo’n 3 uur rijden ten zuiden van San Francisco en toen nog onontgonnen gebied, is baanbrekend werk verricht. Californië speelt nu mee op het internationale toneel van de wijnhandel. Hun geheim is misschien wel de combinatie van lef, boerenverstand en technisch vernuft.

Perfecte plek

Jerry Lohr leerde als kind op de boerderij al dat ieder gewas het beste groeit op zijn eigen, specifieke plek. Een studie civiele techniek aan Stanford bracht hem technisch inzicht en hij werkte zelfs een aantal jaren bij het NASA-onderzoeksinstituut. Een carrière als vastgoedontwikkelaar veranderde in een carrière in de wijn toen Jerry besloot om land niet meer te verkopen, maar om het zelf te bewerken tot de perfecte plek voor druivenstokken. Desnoods jarenlang, desnoods met loep en pincet en met pikzwarte handen door de aarde. De kinderen Steve, Cynthia en Lawrence zijn inmiddels ingehaakt en hun wijngaardareaal is uitgegroeid tot meer dan 1.600 hectare. Als wijnmakers hebben de Lohrs nu al twee generaties lang een leidende rol in Central Coast.

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands