Expert vertelt: Een vreemde druif, die druif…

Expert vertelt: Een vreemde druif, die druif…

Deel 1: Kruisen en klonen

De druif is een bijzondere plant. In een korte reeks stelt onze in-house expert Huib van Edixhoven je uitgebreid voor aan de vitis vinifera. In deze WINELIFE vertelt hij je alles over de maakbaarheid van de druif. – TEKST HUIB EDIXHOVEN

Weet je het nog, uit de biologieles, het verschil tussen soort en ras? Een paard en een ezel lijken redelijk veel op elkaar, maar behoren wel tot verschillende soorten. Een chihuahua en een Duitse herder daarentegen verschillen aanzienlijk in uiterlijk, maar behoren tot dezelfde soort. Het verschil zit hem erin dat soortgenoten samen vruchtbare nakomelingen kunnen krijgen. Een chihuahua en een Duitse herder kunnen dus gezonde, vruchtbare nakomelingen krijgen. Het schijnt zelfs dat de wolf en de chihuahua tot dezelfde soort behoren. Stel je voor, de piepkleine maar levensgevaarlijke chiwolfwolf. Al is het wel een voorwaarde dat de wolf hitsiger dan hongerig is én, niet minder belangrijk uiteraard, dat het uitvoeren van ‘de daad’ fysiek mogelijk is.

Walfijn

Toch kunnen ook leden van verschillende soorten wel degelijk nakomelingen krijgen. Het verschil is dat deze nakomelingen niet vruchtbaar zijn. Bekend zijn kruisingen tussen het eerdergenoemde paard en de ezel. Afhankelijk of het paard de moeder of vader is, spreken we hier van een muildier of een muilezel. Geen van deze dieren kan echter nakomelingen krijgen – vandaar dat de soort hier eindigt. Deze rare tweak van Moeder Natuur levert overigens een hele rits aan bijzondere beesten op. Deze zogenaamde hybrides zijn allemaal afstammelingen van dieren die niet vies zijn van een avontuurtje met een andere soort. De naam spreekt meestal boekdelen. Zo bestaan er  lijgers, jagleeuwen, walfijnen, ijsgrizzly’s en – ja echt – scheiten. Enfin, leuke weetjes voor de borrel, maar iets te ver afgedwaald. Snel terug naar het natuurlijke middelpunt van de borreltafel: wijn, en specifieker, de druif. Ook in druivenland is er onderscheid tussen verschillende soorten. Wijn wordt eigenlijk altijd gemaakt van de vitis vinifera, oftewel de wijnmakende druif. Maar er zijn ook andere vitissoorten. Dit zijn ook druiven, maar niet of minder geschikt voor het maken van wijn. Ze smaken, eenmaal tot wijn vergist, eenvoudigweg minder goed.

Benieuwd naar het hele artikel? Deze vind je in Winelife Magazine, editie #71. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands