Gruhier, Crémant de Bourgogne, Extra-Brut 2017

Gruhier, Crémant de Bourgogne, Extra-Brut 2017

De minst bekende wijn uit één van de meest legendarische wijngebieden. Wij geven graag podium aan de Crémant de Bourgogne. Een mousserende wijn die gemaakt is op dezelfde manier als de beroemde Champagnes. Maar niet bang is om een eigen stijl te hebben.

Domaine Gruhier

Prachtig wijndomein in een weelderig 13e-eeuws cisterciënzer bijgebouw. Eén van de meest kwalitatieve referenties van de Yonne, volledig in de biologische cultuur. Dominique maakt met strengheid in deze setting pure, levendige en verteerbare wijnen. De wijnstokken, diep geworteld in de beroemde kalksteenbodem van de Kimmerigian, komen om minerale elementen te trekken die finesse en frisheid geven aan zowel Chardonnay als Pinot Noir.

De wijnmaker aan het woord:

Het avontuur begon in 1990 op een wijngaard in vernieuwing. Een wit canvas en twee kleuren: geel en rood, en meerdere tinten. En het is met mijn drie druivensoorten (Chardonnay, Pinot gris en Pinot noir) dat ik jaar na jaar mijn terroirs heb leren ontdekken en heb geholpen om ze te onthullen. Biologische landbouw kwam in 2003 om textuur en diepte te brengen, maar ook een deugdzame oriëntatie. Ik hou van gastronomische, delicate, precieze, levendige, verteerbare en diepe wijnen en dat is wat ik probeer te doen op het Domaine. Mijn doel is om wijnen te maken van onmiddellijk genot dat desondanks nog vele jaren in de kelder kan rijpen. Ik pas mijn vinificatie aan elk oogstjaar aan met de hulp van mijn oenoloog, vriend Benoit en Rémy, mijn wijngaardmanager. Elk terroir wordt apart gevinifieerd en we proeven de wijnen elke dag tijdens deze opwindende periode. In 2006 probeerde ik mousserende wijnen uit en maakte ik mijn eerste crémanten. Het is buitengewoon stimulerend en ik heb terroirs die zich er perfect voor lenen! Ik gebruik geen toevoegingen in mijn wijnen en de doses sulfieten zijn minimaal. Altijd hetzelfde doel: plezier, plezier, plezier! Gezondheid geluk!

Cremant de Bourgogne, Extra-Brut 2017

Deze fles Franse bubbels maakt deel uit van de categorie van klassieke mousserende wijnen die niet in de Champagne-regio worden geproduceerd, maar in 7 regio’s, waaronder Bourgondië, en die deel uitmaken van de appellatie Crémant de Bourgogne. In zijn assortiment premiumproducten zet Gruhier zich ook in voor de productie van deze wijn, die is gemaakt van een cuvée van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. Door de lage dosering kunnen de oorspronkelijke kenmerken van de druiven worden gerespecteerd, en deze wijn rijpt 24 maanden in de fles op zijn droesem, waardoor hij wordt verrijkt met persoonlijkheid en meer complexiteit, hoewel het een zeer aangename en gemakkelijk drinkbare mousserende wijn blijft.

 

Smaakomschrijving

De heldere licht gele kleur verraad dat het alles behalve een onzekere bubbel is. Nog voor je neus de weg naar het glas heeft gevonden, komen de aroma’s je al tegemoet. Sprankelend helder citrusfruit nemen de leiding. Deze worden bijgestaan door de fijne toetsen van saffraan en een zeste van maderein. Ook in de smaak is deze Crémant spatzuiver en expressief. De aroma’s van de geur zijn ook in de smaak aanwezig. De wijn heeft een gulle zachte mousse. Ook het mondgevoel heeft een zacht soepel gevoel. De loepzuivere en prachtig droge afdronk maken de wijn super verteerbaar en opwekkend. Een wijn met volwassenheid en spontaniteit.

 

Toepassing

De wijn is op verschillende manieren in te zetten. Als aperitief, als lunchbegeleiding of als heerlijk middagglas op een zonnige dag. Open de wijn en schenk deze bij voorkeur in een witte wijnglas (rieslingglas) zodat je deze als wijn kunt genieten en je niet blindstaart op de mousse. Dit gebeurt vaak wel wanneer deze uit een smalle flute wordt gedronken. Bij het eerste glas is het goed de wijn even 2 minuten in het glas te laten staan om op adem te komen, voor je er meteen in duikt. De spanning mag er even af. Hoe meer smaak je tegenover de Crémant zet, des te meer je de wijn wat meer temperatuur mag geven. Iets hogere temperatuur (9 °C) geeft meer ruimte aan aroma’s en het mondgevoel om zich te tonen. De wijn heeft veel potentie, maar lang bewaren raden we af. Waar wil je op wachten wanneer de wijn al in topvorm is!

 

Wijn-spijs

Als aperitief heeft een wijn als deze geen begeleiding nodig. Maar mocht je er toch iets bij willen snoepen, neem dan een oester en doe er een paar druppels grapefruitsap op. Als lunchgerecht gaat de wijn geweldig bij een salade met rode mul of een Thaise salade. Een gerecht als een Poké Bowl zou ook een leuke optie kunnen zijn. Hapjes of gerechten met schaaldieren combineren ook heel goed, denk hierbij aan rivierkreeftjes, Hollandse garnalen of Oosterschelde kreeft.

 

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met Batard Wijnen.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.