Bodegas Carrau, Arinarnoa, La Violetas 2020

Bodegas Carrau, Arinarnoa, La Violetas 2020

 

Waar een klein wijnland groot in kan zijn. Het is een lokale druif die hier in Uruguay een grote held mag zijn. Het is de druif genaamd arinarnoa die hier de show steelt en grootse wijnen voorbrengt. Laat je ook verrassen door deze eigenzinnige wijn!

 

Het wijnhuis Bodegas Carrau

Bodegas Carrau is een familiebedrijf met een lange historie, momenteel staat Javier Carrau (9e generatie) aan het roer van het bedrijf. De 10e generatie werkt inmiddels ook alweer 10 jaar binnen het bedrijf. De zoon van Javier, Marcos, is bioloog en wijnmaker terwijl de dochter van Javier, Juliana, verantwoordelijk is voor de administratie en marketing.

De familie Carrau begon meer dan 265 jaar geleden met het maken van wijn in Spanje. Zij exporteerden hun wijn in de 18e eeuw van Barcelona naar Amerika. De economische depressie in de jaren 30 van de twintigste eeuw deed Juan Carrau besluiten zich te vestigen in Montevideo, Uruguay. Juan Carrau, oenoloog van beroep, begon bij aankomst in Uruguay direct met het aanplanten van wijngaarden. Nog steeds zijn hier enkele van de oudste wijnstokken van het land te vinden. Wind van de oceaan tempert de hitte tijdens de zomermaanden in Las Violetas en ‘s winters is het gebied vrij van vorst. Door de flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen.

Arinarnoa, La Violetas 2020

Afkomstig van één perceel in het gebied Las Violetas, waar de nabijheid van de oceaan en de Rio Plata voor verkoeling zorgt. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei met een redelijk gehalte aan organisch materiaal. De arinarnoa, die hier staat aangeplant is een bijzonder druivenras, ooit in Frankrijk ontstaan als wilde kruising van tannat en cabernet sauvignon. Hoewel in Frankrijk officieel erkend, staat er daar nauwelijks wat van aangeplant, maar in Uruguay voelt de druif zich meer dan thuis. De arinarnoa is een late variëteit dus hij rijpt onder relatief koele omstandigheden, aan het eind van het seizoen: perfect voor de ontwikkeling van fijne aroma’s. De trossen worden met de hand geoogst en in kleine bakjes naar de kelder vervoerd. Na twee dagen koude schilweking verloopt de vergisting op klassieke wijze, waarna de jonge wijn 12 maanden op Frans eikenhout rijpt.

 

Smaakomschrijving

De paarse aardse gloed die zich toont bij het uitschenken van de wijn geeft het voorbode op een stoere pure wijn. De geur ondersteund dit voorkomen met helder bessenfruit, fijne bloemen parfum gewikkeld met een rustiek randje. Het is het stoere randje van de opvoeding op hout.

In de smaak wordt je meteen gegrepen door het spatzuivere bessenfruit en intense frisheid. Maar verwacht geen kinderlijke stuiterbal. De tannines en houtopvoeding geven de wijn houvast en structuur. De wijn is vloeiend en opwekkend met een prettig rafelrandje. Deze eigenzinnige druif geeft een wijn die uniek is in zijn soort.

 

Toepassing

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij deze wijn. Ten eerste, geef hem lucht en ruimte. De wijn is erbij gebaat dat hij even in een karaf kan staan. Het verzacht het grillige randje en geeft meer ruimte aan het fruit om op de voorgrond te treden. Het zou ook gerust nog een jaartje in de fles kunnen rijpen, maar wacht niet te lang. Je wil het frisse bessenfruit niet verliezen door te lang te wachten. Schenk de wijn in bordeauxglazen zodat deze ook de ruimte krijgt om lucht te krijgen in het glas. En drink de wijn niet te warm. Let dus op dat wanneer je de wijn karaffeerd, je deze koel in het karaf schenkt zodat deze niet te warm in het glas komt wanneer je deze 15 minuten later uitschenkt.

 

Wijn-spijs

Het perfecte gerecht zou wellicht lamvlees zijn, met een saus waar ‘ras el hanout’ specerijen aan toe zijn gevoegd. Gerechten met geroosterde bietjes gaan ook geweldig met deze wijn. Maar net zo makkelijk gaat de wijn bij een carpaccio van rund of Spaanse tapas. En het feit dat deze wijn iets koeler te drinken is, maakt het een perfecte barbecue wijn.

Geef de wijn aandacht en ruimte, dan krijg je er zoveel plezier voor terug!

 

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met De Monnik-Dranken.

nl_NLNederlands