Tahbilk, Marsanne, Nagambie Lakes 2020

Tahbilk, Marsanne, Nagambie Lakes 2020

De grootste aanplant van het eigenzinnige druivenras marsanne vinden we in het zuiden van Australië, in Victoria. En dat terwijl we bij Marsanne altijd meteen aan het Franse Rhônedal denken. Deze grootse aanplant verdient een plaats in de WINELIFE-box!

Tahbilk

Tahbilk is opgericht in 1860 en is daarmee het oudste wijngoed in Victoria dat 100 procent familiebezit is. In 1925 werd het bedrijf gekocht door Reginald Purbrick en het is nu in handen van de vierde en vijfde generatie Purbricks: Alister, Reginalds achterkleinzoon, en Alisters dochter Hayley. Zij leidt het wijnbedrijf met een duurzame visie en zorgt ervoor dat dit iconische Australische wijnbedrijf toekomstbestendig is. De wijnen van Tahbilk zijn terroir-wijnen, die hun bijzondere herkomst tot uitdrukking brengen: de wijngaarden zijn gelegen in de subregio Nagambie Lakes in Central Victoria, ongeveer 140 kilometer ten noorden van Melbourne. In dit wijngebied wordt het mesoklimaat sterk beïnvloed door de nabijheid van een grote massa zoetwater en het heeft een unieke bodem van rode en zandige leem met een hoog gehalte aan ijzeroxide. De oorspronkelijke bewoners, de Taungurung, noemden deze plaats tabilk tabilk, wat zoveel als ‘plek van vele waterpoelen’ betekent. Dit is een perfecte omschrijving voor het landschap met vele meren en de Goulburn River, en de naam Tahbilk is hier ook van afgeleid. Het wijngaardareaal van Tahbilk omvat 200 hectares, waaronder een aantal heel oude wijngaarden zoals percelen cabernet sauvignon uit 1949, marsanne uit 1927 en zelfs een aantal shiraz-percelen die dateren uit 1860, nog van voor de Phylloxera.

Marsanne

Marsanne behoort zeker niet tot de meest wijd aangeplante druivenrassen in de wereld en heeft zijn oorsprong in de noordelijke Rhônevallei, op en rond de beroemde Hermitageheuvel. Tahbilks betrokkenheid met dit druivenras gaat terug tot 1860 toen een aantal stekken werd verworven in de wijngaard St Huberts in Victoria’s Yarra Valley. Het bleek later om de Marsanne te gaan en hoewel niets van deze oorspronkelijk wijnstokken resteert, beschikt het wijngoed wel over ‘s werelds grootste aaneengesloten aanplant van Marsanne – waaronder percelen die dateren uit 1927 en daarmee tot de oudste Marsanne-aanplant ter wereld behoren.

Bij dit spannende glas lijkt het alsof je een hap gekonfijte citroen neemt, met knisperende vlokken grof zeezout. De frisse klank van verveine maakt het spel compleet. Ontzettend veel wijn in zo’n sprankelende omgeving. Een Marsanne die bijna iedere situatie aankan!

 

Smaakomschrijving

Het is als de topping van een citroentaartje, met het verrassende van ananas en het verkwikkende van eucalyptus. Deze wijn blijft je verrassen in de geur. Het is een energieke mineralen wijn, met een prachtige textuur van Lemon curd. Langzaam wordt de wijn ligt exotisch waarbij het de sappigheid vind van de textuur. Met de fijne bitters van sinaasappel schillen heeft de wijn een verrassend eindschot!

 

Toepassing

Deze wijn geeft zich volledig en direct. Je hebt hier dan ook geen karaf of moeilijk glaswerk voor nodig. Het is een variant met veel aanwezigheid en energie en het komt in bijna iedere situatie wel tot zijn recht. We adviseren wel om of op een zomerse dag goed fris te serveren, en wanneer de zon ondergaat mag de wijn in een groot glas wat meer rijkdom gaan tonen. Het is niet een wijn die er gelukkig van wordt om nog vijf jaar in de kelder te liggen. Het is een wijn die in de bloei van zijn leven staat in zijn jeugd, en dit is ook zoals we hem dienen te genieten. Het plezier van de jeugd.

 

Wijn-spijs

Deze Marsanne laat zich ontzettend goed combineren met oosters eten. Vooral de Thaise keuken daar is hij gek op. Maar ook vegetarische gerechten met smaken als pompoenwortel of zoete pepers gaat hij niet uit de weg. En denk ook eens aan iets spannends als witte asperges met zalm en gember, dat met deze Marsanne is absoluut Rock & Roll.

 

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met De Monnik-Dranken.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam