Column Niek: de bedrieglijke droom

Column Niek: de bedrieglijke droom

Niek Beute is hoofdredacteur van WINELIFE. Iedere editie schrijft hij een column, in dit nummer ‘De bedrieglijke droom’.  TEKST + BEELD NIEK BEUTE

Wie heeft er niet gedroomd van een eigen chateau, gelegen op een prachtige heuvel, omgeven door wijngaarden? Ook ik kan wegdromen bij het idee mijn dagen te slijten in de Provence met een klein wijndomein met uitzicht op zee. Maar al snel barst de bubbel en realiseer ik me dat wijn maken meer is dan een Villa Felderhof lifestyle. Wijn maken is keihard werken. Met de dreiging van onheil dat overal op de loer ligt. Met zo veel externe factoren die invloed hebben op de uitkomst van de wijn. En met Moeder Natuur als meest onberekenbare factor.

Wijn en de natuur

Meer dan ooit toont de natuur dit jaar haar ongenadige en verwoestende kracht. Zo hebben de wijngaarden in Frankrijk gigantische klappen gehad door vorst en hagel. Het was zo ernstig in de Jura dat men zich afvraagt of er überhaupt wel wijn op de markt zal komen van deze jaargang. Als de knoppen kapotvriezen en er geen trossen meer ontstaan, ben je als wijnmaker een jaar lang met pijn in het hart een wijngaard aan het verzorgen waar wellicht niets geoogst zal worden. Dat moet ondraaglijk verdrietig zijn.

Bij het zien van de beelden uit de Ahr, waar het complete gebied door het verwoestende water is weggeslagen, springen de tranen me in de ogen. Een gebied dat zo veel ambitie heeft, zo hard werkt aan de kwaliteit en waar zo veel gepassioneerde wijnmakers bezig zijn. Ik schrijf dit dan ook met een brok in mijn keel. Van wijngaard tot kelder; alles is verwoest. En ineens is wijnbouw niet
meer romantisch, maar tragisch. En het enige wat we kunnen doen om de wijnmakers te eren, is hun wijnen serveren.

[…]

Lees de rest van column van Niek in Winelife 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam