Column Karin Leeuwenhoek: #sjennin

Column Karin Leeuwenhoek: #sjennin

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK

#sjennin

Tjebblis, zo heb ik Chablis meer dan eens door iemand uit horen spreken. Maar in het geval van Sjennin klopt het nog ook – tenminste, als ze Zuid-Afrikaanse chenin blanc bedoelen. Dit druivenras is de nationale trots van Zuid-Afrika, hun signature wine grape. Veel meer nog dan die wat minder fijnbesnaarde Afrikaanse rooie: pinotage.

De uit de Loirestreek afkomstige chenin blanc kwam al in de 17e eeuw de Kaap op, mogelijk dankzij VOC’er annex amateur-wijnmaker Jan van Riebeeck, ofwel meegenomen door Franse hugenoot-immigranten. Het druivenras staat bekend om zijn fijne aroma’s van honing, appel, harde (kwee)peer, bloesem, stro, natte stenen en – last but not least – zijn hoge zuurgraad. Daardoor kan chenin ook in de warme West-Kaap megaspannende, mineralige wijnen opleveren.

Sjennins zijn door het warme klimaat vaak rijper en voller van smaak en structuur dan Chenins uit de Loire, maar hebben wel die frisse zuren waarvan het water (speeksel!) je in de mond loopt. De druif werd in Zuid-Afrika ‘steen’ genoemd totdat men er in de jaren 60 achter kwam dat het geen lokaal ras was, maar de chenin blanc uit de Loire. Dit druivenras deed het in Zuid-Afrika echter zo geweldig goed dat het de nationale trots werd. Nergens ter wereld staat zoveel chenin aangeplant als in de West-Kaap, en ook nog deels in heel oude wijngaarden waarvan de old vines voor extra karaktervolle wijnen zorgen.

Ben je benieuwd naar de rest van de column? Je leest ‘m in de nieuwste Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.