Pantelleria – een kleine hemel op aard

Pantelleria – een kleine hemel op aard

Pantelleria

Een prachtige klinkende naam voor een vulkanisch eilandje in de Middellandse Zee, tussen de Siciliaanse en Tunesische kust.  Ze maken er een godendrank: de Passito di Pantelleria, een dessertwijn.

Het kleine vulkanische eiland Pantelleria, slechts 83 vierkante kilometer groot, bestaat grotendeels uit zeer vruchtbare lavagrond en zwart gesteente (gestolde lava). Het eiland dankt zijn bijnaam “zwarte parel van de Middellandse Zee” aan de vulkanische rotspartijen.

Je vliegt er in nog geen uur naartoe met een klein propellervliegtuigje vanaf het vliegveld van Trapani (westkust Sicilië) of Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Als je er kunt landen tenminste, want de sirocco, de zuidelijke wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert, kan behoorlijk opspelen. Het gebeurt regelmatig dat het vliegverkeer wordt stilgelegd. De mediterrane zomers en milde winters, weinig regen en een bijna altijd waaiende zeebries, zorgen ervoor dat de  gewassen vooral laag bij de grond groeien.

Ingegraven 

Ook de druivenranken liggen hier, ingegraven in kuilen, bijna op de grond. Voornamelijk omdat de wind er dan geen grip op krijgt. Niet alleen de druiven trouwens maar ook de olijfboompjes worden laag gehouden en ‘ingegraven’ om dezelfde reden. Ze hangen zelfs stenen aan de takken om ze maar laag te houden. Dan krijg je dus een soort ‘bonsai’ olijfboompjes, niet hoger dan 1 meter.

De druif zibibbo

De druif, zibibbo, is de enige druif die op het eilandje groeit. Elders noemen ze hem muskaat van  Alexandrië. Men denkt dat deze druif oorspronkelijk afkomstig is uit de Nijldelta, dichtbij de Egyptische stad Alexandrië. In Sicilië wordt deze druif Zibibbo genoemd, een erfenis van de Arabische heerschappij over Pantelleria. “Zibibbo” komt van het Arabische woord “zabib” wat “rozijn” betekent. Sinds mensenheugenis maakt men er al zoete wijn van, zeer geliefd bij de Italianen.

De oogst

De oogst start eind augustus en loopt tot ongeveer 10 september. Door de steile hellingen en de laag bij de grond groeiende wijnstokken, worden de druiven met de hand geplukt en in ondiepe manden gedaan om de druiven niet te beschadigen. 80 % van alle zibibbo-druiven van Pantelleria worden aan de wijnkelder van Carlo Pellegrino op het eiland geleverd.

De druiven worden buiten op matten of in lage kistjes aan de zon blootgesteld waardoor ze mooi indrogen. Dat duurt zo’n 3 à 4 weken. Om de paar dagen worden de trossen gedraaid om een zo gelijkmatig mogelijke indroging te krijgen. Pas als ze eruit zien en smaken als een rozijn, wordt er wijn van gemaakt. Dan hebben ze zo’n 75% van hun gewicht verloren en is de suikerconcentratie in de druiven behoorlijk toegenomen.

De vinificatie, die volgt op het drogingsproces, brengt verschillende wijnen voort: een passito naturale en een passito liquoroso. De absolute topper is de NES, een passito naturale.

NES betekent wonder

NES betekent wonder. En dat is het ook. Sinds de eerste jaargang van deze godendrank in 1998 wint hij prijs na prijs. NES komt van een speciale selectie druiven van de wijngaarden vlak langs de kust. Hier groeien de kleine zibibbo stokken op zeer steile hellingen waar het moeilijk werken is en waar de wind keihard waait. Het is echt heroïsche wijnbouw en ook als zodanig erkend door de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deze godendrank is een harmonieus samenspel van abrikozen, gedroogde vijgen en hints van gekonfijt fruit en zeer rijpe perziken met een zeer lange afdronk. Een geweldige combinatie met fruittaarten en desserts

Een goede 2e in kwaliteit is de Pellegrino Passito di Pantelleria Liquoroso: een honingachtige zachte wijn met tonen van gedroogde vijgen, een lichte hint van abrikozen en muskaatdruiven. Heerlijk bij de panettone, taarten en pecorino kaas.

Voor verkoopinformatie: info@monnik-dranken.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.