Bourgogne. In het voorjaar komt het werk in de wijngaard weer op gang. Vooral de bodem krijgt veel aandacht: débuttage, bouéchage, griffage en het wat eenvoudiger uit te spreken grasmaaien zijn werkzaamheden die de wijnboer in deze periode verricht. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD BIVB
Druivenplanten
Ook de aanplant van nieuwe druivenstokken gebeurt nu, van half april tot en met mei. Eventuele oude planten zijn gerooid, de bodem is losgemaakt, de gaten worden op de juiste afstand van elkaar gegraven en de wortels van de jonge plant worden erin gevlijd. Het gat moet voldoende ruim zijn, zodat de boer de wortels goed kan spreiden. Een druivenras groeit trouwens meestal niet op de eigen wortels, maar is geënt op een onderstam. Onderstamrassen zijn sterker en resistent tegen de druifluis. Simpel gezegd snij je van beide soorten de scheuten schuin of zigzaggend af en bind je ze samen tot een nieuw takje. De onderstam gaat straks het voedsel doorgeven aan de plant die erop is bevestigd.
Anders dan bij de meeste stekjes is water geven na het planten niet de bedoeling. De wijnstok moet zelf zijn best doen om vocht en voeding te zoeken, daar krijgt hij sterke wortels van. Goed gedraineerde grond met kalk, klei en zand is ideaal. Uiteindelijk kan het wortelstelsel tot vele meters diep uitgroeien, met als resultaat krachtige, smaakvolle druiven aan de bovenkant. Onvoorstelbaar dat dit ministokje, prachtig gefotografeerd door Aurélien Ibanez, de basis is van mooie Bourgognewijnen!
Wil je meer wijnnieuws lezen? Bestel dan hier de nieuwste Winelife editie 69.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.