De Côte Chalonnaise herondekt

De Côte Chalonnaise herondekt

Onze huisdeskundige Karel de Graaf volgt zijn eeuwige liefde wijn door heel Europa, maar zoekt het net zo lief dichter bij huis. Zoals zijn eigen wijngaard in de Bourgogne; niet alleen een gebied dat hij vrijwel eigenhandig op de Nederlandse wijnkaart zette, maar ook een gulle muze die regelmatig figureert in zijn verhalen. In deze editie zet hij uiteen waarom de Côte Chalonnaise een klein, maar fijn alternatief is voor de Côte-d’Or. – TEKST KAREL DE GRAAF | BEELD REDACTIE

De Côte Chalonnaise herondekt

Met de almaar stijgende prijzen in de Côte-d’Or zijn steeds meer wijnliefhebbers naarstig op zoek naar betaalbaardere alternatieven. Naast de wijnen uit de wat hoger gelegen dorpen die zich in de inhammen van de Côte de Beaune hebben genesteld, winnen de wijnen uit het gebied direct ten zuiden van de Côte de Beaune aan populariteit. Van de potentie van dit gebied waren de hertogen van Bourgondië vele eeuwen geleden al overtuigd. Zij hoefden niet op de kleintjes te letten, dus moet dit gebied meer dan genoeg kwaliteit te bieden hebben.

Klein maar fijn

Met 4.200 hectare aan wijngaard is de Côte Chalonnaise na de Côte de Nuits het kleinste district van de Bourgogne. Zelfs Chablis is nog iets groter. Het geproduceerde volume is met 5 procent van de totale Bourgogne-productie gelijk aan die van de Côte de Nuits. In deze cijfers worden de regionale appellations overigens niet meegenomen. Als bakermat van de Crémant de Bourgogne zal de Côte Chalonnaise dus wel een groter volume voortbrengen dan de Côte de Nuits. Aan de noordkant markeert de rivier de Dheune zo’n beetje de grens met de Côte de Beaune. De verandering in het landschap is opvallend.

 

Wil je meer te weten komen over de Côte Chalonnaise? Je leest het in Winelife editie 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.