Emilia Kloostra van Kloos-Vins France

Emilia Kloostra van Kloos-Vins France

Onze vrouw met smaak in deze editie is een makelaar in wijn, wat is dat nu weer? Als schakel tussen producenten, importeurs en andere professionele klanten versoepelt de wijnmakelaar de flow van wijngaard naar winkel en woonkamer aanzienlijk. Daar willen we meer van weten! Winelife stelde Emilia Kloostra van Kloos-Vins France een aantal prangende vragen. -TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Emilia Kloostra van Kloos-Vins France

Even terugspoelen: wijn verkopen kan op vele manieren, in de winkel, in de hore­ca, op beurzen en ga zo maar door. Soms kopen importeurs of supermarkten zelf in, soms maken ze gebruik van een makelaar in wijn. Ja, makelaar in wijn is een heus beroep én het is een beschermd beroep. Je moet ervoor geleerd hebben. Ook in Nederland opereren er zulke makelaars. Ze verkopen wijn zonder deze in voorraad te hebben en staan als het ware tussen de producent en importeur of andere ko­pers in en werken op commissiebasis. Emilia Kloostra is zo’n wijnmakelaar, die in de Lan­guedoc haar bedrijf Kloos-Vins France runt – echt een vrouw met smaak.

Zoeken en vinden

Een makelaar in wijn is in feite een interme­diair of een tussenpersoon. Emilia helpt de professionele klant met het zoeken naar een bepaalde wijn, voor een bepaalde prijs en kwa­liteit, met een bepaalde smaak en een speci­fieke uitstraling. Aan de andere kant helpt Kloos-Vins wijnbedrijven met hun export op de Nederlandse markt, vaak kleine tot middelgro­te bedrijven die zelf geen eigen exportafdeling hebben. Een wijnhuis kan met verschillende agenten werken in verschillende exportlan­den. Kloostra werkt voornamelijk voor de Ne­derlandse markt: ‘Een agent is vaak afkomstig uit het land dat ze vertegenwoordigen en weet precies hoe dat land qua wijngewoontes in el­kaar zit.’

Emilia Kloostra

In het bloed

Emilia is in dit werk gerold door haar vader Mario Kloostra. Ze is geboren boven de wijn­winkel van haar ouders in de mooie Hanzestad Deventer. Ze groeide op tussen de wijnflessen en ging als kind al op vakantie in Frankrijk. ‘Een echte bourgondische opvoeding dus. Wijn zat in mijn babyfles’, vertelt ze. Op de Middel­bare Hotelschool in Apeldoorn blonk ze uit in het vak Dranken en daarmee was de toon voor haar professionele leven gezet. Daarna ging ze werken in de Elzas. In de 2 jaar bij wijnhuis Kuentz-Bas in Husseren-les-Châteaux leerde ze alles, van snoeien, druiven plukken en bottelen tot orders klaarmaken, toeristen rondleiden en proeverijen geven.

 

Wil je meer over Emilia lezen?  Bestel dan hier de nieuwste Winelife editie 70.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.