WOEST MADEIRA

WOEST MADEIRA

Terwijl we tegenwoordig van het ene tropische eiland naar het andere hoppen, is er stiekem eentje dichterbij dat veel meer te bieden heeft. Madeira: het Portugese eiland waar fuchsia’s, papaya’s en laurierbossen welig tieren en waar het lokale eten en drinken een ware belevenis is. Welkom in de wilde wereld van gestoofde wijn, funny visgerechten en laurierkebab.

DOOR ROMY KOOIJ
Het vulkanische Madeira maakt deel uit van een autonome groep eilanden midden in de Atlantische Oceaan. Het ligt ten noorden van de Canarische Eilanden, op zo’n zevenhonderd kilometer voor de Marokkaanse kust. Het bijbehorende Porto Santo (veilige haven) is bewoond, maar op de Ilhas Desertas (verlaten eilanden) en Ilhas Selvagens (woeste eilanden) is geen mens te bekennen. De Madeireense flora en fauna is uniek dankzij het milde klimaat, de geïsoleerde ligging en de invloed van zon, regen en wind. En dat is terug te zien in de traditionele keuken en de wijn. Een wijn die trouwens lekkerder is dan je denkt en bovendien niet te vergelijken is met het kleine flesje keukenmadeira.

Over rotsen, bloemetjes en bijtjes
De natuur op het bergachtige Madeira is indrukwekkend. De ruige kliffen en mysterieuze bossen spreken tot ieders verbeelding. Er heerst een subtropisch klimaat met een gematigde temperatuur. De zomers zijn nooit te heet en de wintertemperatuur komt zelden onder de tien graden. Gewoon lekker dus. Het noorden is wat natter en koeler dan het zuidelijk deel, omdat de binnenlandse bergtoppen de Atlantische noorderwinden en regens tegenhouden. De zogenaamde levadas (aangelegde watergangen) begeleiden het regenwater dwars door de bergen naar het zuiden. Het hele eiland is dan ook opvallend groen en de diversiteit aan (exotische) bomen, planten en insecten enorm. Door allerlei microklimaatjes is het een paradijs voor bloemen en tropisch fruit, waaronder vijgen, papaya’s, kersen en bananen. Het koelere, hooggelegen binnenland is bedekt met de Laurisilva, de geurende oerlaurierbossen die zelfs op de UNESCO-lijst zijn opgenomen.

Lees het hele artikel in WINELIFE #55. Verkrijgbaar in de winkel of hier te bestellen

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.