48 uur wijn proeven in Duitsland

48 uur wijn proeven in Duitsland

WINELIFE wordt steeds doller op Duitse wijn. Onze eigen Karin Leeuwenhoek neemt je mee naar plekken in Duitsland waar de mooiste wijnen worden geschonken (en gedronken), van bijzondere bubbels tot grand cru Riesling. – Karin Leeuwenhoek

17.00 UUR |  Wiesbaden, Pretasting VDP veilingwijnen

Als je een beetje doorrijdt op de Autobahn kun je in vier uur vanuit Nederland in de chique stad Wiesbaden zijn. Na de check-in in Hotel Oranien, waar je dezer dagen bij het ontbijt wijnjournalisten als Jancis Robinson tegen het lijf kunt lopen, wandelen we naar het Kurhaus voor het voorproeven van de veilingwijnen van VDP-leden. De VDP is de vereniging van de beste wijnhuizen van Duitsland, momenteel 195 stuks. Bijna elk jaar treden er leden toe, maar vallen er ook af… Het begon allemaal in 1910 als het Verband Deutscher Naturweinversteigerer, en dat versteigeren, veilen, doen ze nog steeds! Elk jaar veilen ze hun meest exclusieve wijnen – en die mogen een maandje van tevoren voorgeproefd worden door deskundigen en pers. Vaak schenken de BW’ers (bekende wijnmakers) je zelf hun wijnen in. ‘Niet uitspugen deze!’ zegt een collega als ik een slokje intens geconcentreerde, zoete Trockenbeerenauslese van Klaus Peter Keller in mijn mond heb. Zijn wijnen zullen naar verwachting weer vele honderden euro’s op gaan leveren. Per stuk. Gelukkig maakt hij ook geweldige instapwijnen.

20.00 UUR | Hattenheim, Sekt & sushi bij Wein- & Sektgut Barth

Voor het diner gaan we naar Hattenheim, even buiten Wiesbaden. Daar, in het hart van de Rheingau, zit Mark Barth met zijn biologische wijnhuis. In deze regio lag rond 1200 de bakermat van de Duitse wijncultuur en je raadt misschien al waar: in een klooster… Vanaf Wein- & Sektgut Barth loop je in 45 minuten in een rechte lijn omhoog naar het historische Kloster Eberbach. Wist je trouwens dat in Duitsland de meeste bubbels van de hele wereld worden gedronken? Barth is de eerste producent die VDP.GROSSE LAGE® Sekt op de markt brengt: mousserende wijn uit een grand cru wijngaard. Mark Barth is tien jaar bezig geweest om ook voor Sekt een classificatiesysteem te krijgen zoals de VDP dat al had voor ‘stille’ wijn. In 2018 is zijn plan officieel aangenomen: een mijlpaal – én alle reden voor een feestje met Sekt en sushi, een topcombinatie!

Lees het hele artikel in WINELIFE #55. Bestel hem hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.