Binnenkijken bij Weingut Odinstal

Binnenkijken bij Weingut Odinstal

‘Je doet niet biologisch-dynamisch, je bént biologisch-dynamisch, anders werkt het niet.’ Dat is de stellige overtuiging van wijnmaker Andreas Schumann die in 2006 op Weingut Odinstal het roer omgooide. WINELIFE zocht hem, samen met importeur VineWine, op in Wachenheim in de Pfalz.
TEKST & BEELD MAGDA VAN DER RIJST

Bij Weingut Odinstal wordt volledig biologisch-dynamisch gewerkt. Volgens wijnmaker Andreas Schumann is dat de enige manier om de wijn zijn ware karakter te laten tonen. Het karakter dat past bij het terroir, het druivenras en de weersomstandigheden in het oogstjaar.
‘Wanneer ik interesse kreeg in de bio-dynamie?’ Andreas Schumann hoeft niet lang over het antwoord na te denken. ‘Het sluimerde al een poosje, maar de omslag kwam in 2006. Op 2 juni verwoestten heftige hagelbuien alles in de wijngaard. Er zat geen blad meer aan de stokken. Ik belde mijn vriend en bio-dynamieker Georg Meissner en vroeg hem wat hij zou doen om de ravage enigszins te herstellen. Ik was in voor alles, we hadden letterlijk niks meer te verliezen. Hij adviseerde te spuiten met brandnetelthee en aan de slag te gaan met biologisch-dynamische preparaten als kiezel, koemest en paardenbloem. In korte tijd kwam er weer blad aan de plant en uiteindelijk haalden we toch gezonde druiven binnen. Zeventig procent minder dan normaal, maar we hadden verwacht alles kwijt te zijn. Vanaf dat moment was ik overtuigd dat BD voor Odinstal en voor mij de enige weg was.’

Biologisch-dynamisch: hoe zit het ook alweer?
Zowel bij biologisch als biologisch-dynamisch wijnbouw worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er worden vooral natuurlijke oplossingen gezocht om ziektes in de wijngaard te bestrijden. Biologisch-dynamische wijnbouwers gaan in vergelijking met bio-boeren een stap verder. Zij zien de wijngaard als levend organisme. Ze streven ernaar alles in de kosmos – aarde, klimaat, planten, dieren en mensen – met elkaar te verbinden. De stand van de zon, maan, planeten en sterren speelt een belangrijke rol bij het werk op het land en in de kelder. Bij bio-dynamie ligt de nadruk op het leven in de wijngaard(bodem), de gezondheid van de wijnstokken en minimaal ingrijpen tijdens de wijnbereiding. In de wijngaard wordt onder andere met preparaten gewerkt. BD-preparaten zijn samengesteld uit plantaardige en dierlijke delen, bij voorkeur uit de directe omgeving. Ze beschermen de planten en maken zowel de grond als de wijnstokken gevoeliger voor kosmische invloeden. Als de druiven eenmaal geoogst zijn, maakt de wijn zichzelf. Weliswaar onder toezicht van de wijnmaker, maar die durft los te laten en grijpt niet in om naar een bepaalde wijnstijl toe te werken.

Lees het hele verhaal nu in WINELIFE #54.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.