MACÉRATION CARBONIQUE

Wijn is vergist druivensap. In zijn simpelste vorm is dat bijzonder eenvoudig. Kneus druiven in een emmer zodat het sap in aanraking komt met de gistcellen die op het schilletje zitten. De gistcellen gaan vanzelf de suiker uit de druif omzetten naar alcohol. De meeste wijnen worden in grote lijnen gemaakt volgens dit principe. Maar het kan ook anders. Tekst door Huib Edixhoven

Bij de andere methode worden de druiven juist intact gelaten. De vergisting begint dan in de druif zelf. In de tweede fase maakt de traditionele vergisting het werk weliswaar af, maar de resulterende wijnen zijn wel degelijk heel erg typisch. Deze anders-dan-andere methode van vergisting wordt vaak in verband gebracht met de regio Beaujolais in Frankrijk. Toch wordt zij ook elders in Frankrijk en de wereld veelvuldig toegepast om lichte, fruitige wijnen te produceren.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#60. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands