Zuid-Afrika: oogst bereikt recordlaagte

Zuid-Afrika: oogst bereikt recordlaagte

Wijnliefhebbers van over de hele wereld kunnen zich verheugen op uitstekende wijnen uit een veel koeler en kleiner wijndruivenseizoen in het hete Zuid-Afrika. Dat blijkt uit het jaarlijkse South African Wine Harvest Report 2023. Het land is de op acht na grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4 procent van de wereldwijn.

Zuid-Afrika: oogst bereikt recordlaagte

De druivenoogst, die een half jaar eerder dan in Europa plaatsvindt, werd afgelopen mei geschat op 1.180.093 ton, dat is 14,2 procent minder dan de oogst van 2022. ‘Vergeleken met andere jaren lijkt de oogst erg op de koelere jaren 2014, 2015, 2018, 2019 en 2021. Vooral op de combinatie van koude en natte omstandigheden van 2014 en 2019’, zegt Conrad Schutte van wijnbouworganisatie Vinpro, de vereniging van 2.500 Zuid-Afrikaanse wijnboeren en producenten. Qua volume kan 2023 een van de kleinste oogsten in meer dan 10 jaar zijn. 

Groeiseizoen

‘De weersomstandigheden waren goed’ zegt Conrad. ‘Het ontluiken vond 7 tot 10 dagen eerder plaats dan normaal en zo ook de bloei van de meeste wijnstokken.’ Een belangrijke verandering in het seizoen vond plaats in de tweede week van december. Zware regenval bracht verlichting in het vooral hete en droge seizoen, waardoor de druk op telers en hun strakke irrigatieschema’s afnam. De bovengemiddelde regenval eind februari en in maart bracht uitdagingen met zich mee. De netto daling van de oogst wordt vooral toegeschreven aan het rooien van wijngaarden in de Noord-Kaap, Olifants River en Swartland. Ziektes als Botrytis en echte-meeldauwinfecties (een schimmel die de plant doet afsterven) in diverse productiegebieden, zoals de regio’s Noord-Kaap, Olifants River, Swartland, Paarl, Stellenbosch, Zuidkust en Kaapstad, hebben een negatieve invloed gehad op de omvang van de oogst.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest alles in WINELIFE 84. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands