Uitstekende kwaliteit oogst in Californië

Uitstekende kwaliteit oogst in Californië

Vers van de pers: het oogstrapport van wijnmakers uit Californië. Ze voorspellen dat dit jaar de boeken in gaat als een memorabele oogst. De wijnboeren genoten van een relatief onbezorgde oogstperiode, voorafgegaan door een consistent groeiseizoen. Lees hieronder hun persoonlijke reactie! BRON + BEELD CALIFORNIA WINE INSTITUTE

Oogstrapport 2021

In veel regio’s begon het plukken vroeg, inclusief de North Coast, waar de oogst variërend van een week tot enkele weken eerder dan het gemiddelde startte. De Central Coast regio was echter wat koeler dan normaal, dus daar begonnen ze juist iets later.

De druiven voor mousserende wijn worden normaliter eerder geplukt dan de rest, maar dit jaar was bijvoorbeeld de sauvignon blanc vroeger rijp. Daarnaast waren ook andere soorten eerder rijp dan normaal, dus de plukkers hadden hun handen vol aan de oogst van verschillende druivenrassen tegelijkertijd!

De aanhoudende droogte resulteerde in een lagere opbrengst, maar de wijnboeren hebben daardoor wel een uitmuntende kwaliteit en fantastische concentratie in het fruit gezien.

Oogstrapport California

Opmerkingen van de wijnmakers (hun wijnen zijn in Nederland te koop!):

Corey Beck van Delicato Family Wines: ‘We hadden te maken met droogte in Napa en Sonoma County, wat leidde tot lagere clustergewichten. Het goede nieuws is dat we een fantastische concentratie van smaken en kleuren zien in onze rode wijnen. Onze wijngaarden in Lodi en Central Coast delen een soortgelijk verhaal als gevolg van de gematigde zomer- en droogteomstandigheden, wat resulteert in een lichtere druivenstructuur.’ Beck is vooral enthousiast over de Chardonnay, die levendige smaken laat zien, evenals de Cabernet Sauvignon.

Niki Wente van Wente Vineyards begon in Livermore Valley eerder dan normaal te plukken, rond de tweede week van augustus. De oogst in de wijngaarden van de wijnmakerij in Monterey County begon ongeveer twee weken eerder dan gemiddeld vanwege de koude temperaturen gedurende het seizoen, terwijl de druiven van de wijngaarden van Arroyo Seco pas in de laatste week van september klaar waren. ‘Er is veel smaakconcentratie en heel kleine bessen’, zei Wente, ‘met name voor Cabernet Sauvignon en rode Bordeaux-variëteiten. Dit wordt ook een solide vintage voor witte wijnen. Ze worden heel mooi en bloemig.’

Steve Peck van J. Lohr Vineyards & Wines zag dit jaar een grote hoeveelheid regen in zijn Paso Robles-wijngaarden. De meeste neerslag viel echter tijdens een enkele storm, waardoor het water goed afgevoerd kon worden. Steve: ‘De druiven waren dit jaar een beetje kleiner vanwege die regenval. Maar de opbrengsten waren gemiddeld, met fruit dat meer structuur en hogere tannineniveaus vertoonde dan normaal. Mensen die houden van dat intense mondgevoel, zullen heel tevreden zijn met 2021.’

Oogstrapport California

Duurzame oogst

Californië produceert ongeveer 80 procent van de wijnen uit de Verenigde Staten en is daarmee ‘s werelds vierde producent. Meer dan 80 procent van de wijn uit Californië is gemaakt door een ‘Certified Sustainable California Winery’ en meer dan de helft van de 260.000 hectare aangeplante druiven zijn gecertificeerd onder één van de duurzame programma’s: Certified California Sustainable Winegrowing, Lodi Rules, Napa Green en SIP-certified.

Tezamen met het natuurbehoud voor toekomstige generaties, bieden veel van de duurzame toepassingen een betere en kwalitatief rijkere oogst.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.