Topchefs

Topchefs

Borrelpraat: in iedere editie van Winelife Magazine hebben wij een item Borrelpraat, met het wijnnieuws dat jij niet zou willen missen. – TEKST + BEELD REDACTIE

Topchefs

Noma uit Kopenhagen mag zich het beste restaurant ter wereld van 2021 noemen. Het is niet de eerste keer dat het de prestigieuze wedstrijd The World’s 50 Best Restaurants wint. Bovendien kreeg Noma dit jaar ook een derde Michelinster. En wist je trouwens ook dat Noma sinds 2019 een Nederlandse sommelier in dienst heeft: Ava Mees List? In de top 50 was dit jaar helaas geen plaats voor De Librije*** in Zwolle. Het restaurant van Jonnie Boer en sommelier Thérèse Boer staat op plaats 69, terwijl dat bij de vorige editie plaats 46 was. De Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz van restaurant DiverXO*** in Madrid mag zich The Best Chef van 2021 noemen.

Pulp

Na het verwerken van de druiven blijven grote hoeveelheden resten over: de schillen, het vruchtvlees, de zaden en de stelen. In het Frans noemen ze deze resten de marc. De distilleerindustrie koopt het op om er alcohol van te maken, al gebeurt dit steeds minder omdat (biologische) boeren het nu vaak zelf als plantaardige compost gebruiken.

Oostenrijk met kerst

Elk land kent tradities, maar in Oostenrijk zijn ze net wat aparter. Zo worden cadeautjes niet door de kerstman of Sinterklaas geschonken, maar door het kindje Jezus – dat door het sleutelgat naar binnen komt. Bij het aloude Perchtenlopen in Tirol en Salzburgerland schrik je van angstaanjagende figuren in dierenvellen, die met veel lawaai de wintergeesten verjagen. In Oostenrijkse keukens worden uitgebreid kerstkoekjes gebakken en de traditie om thuis kerststallen tentoon te stellen komt ook al uit 1782. Maar vooral wordt uitgekeken naar het uitgebreide kerstmaal waarbij die fantastische lokale wijnen worden geschonken. Dit jaar pakken we op de redactie deze traditie op.

 

Wil je meer wijnnieuws lezen?  Bestel dan hier de nieuwste Winelife nummer 74.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.