Spaanse wijnstreken

Spaanse wijnstreken

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Spaanse wijnstreken.
– TEKST REDACTIE | BEELD PEXELS.COM

Spaanse wijnstreken

Rueda

Wijnstreek schuin boven Madrid, vooral bekend door de witte druif verdejo. Die gedijt goed in de bloedhete zomers en koude winters. De wijn heeft sinds 1980 een Denominación de Origen-status (DO). Hier nog een paar DO’s die je bestelt in bodega’s (net zoals in Frankrijk een ‘Bordeaux’)

Penedés

Het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië brengt smaken getint met het groen van de bergen tot het blauw van de Middellandse Zee. Variatie, dus. Xarel·lo is de meest geteelde druif. Wij maakten onder meer een ritje door het groene wijnimperium van Miguel Torres. Aanrader!

Rías Baixas

DO Rías Baixas is de belangrijkste herkomstbenaming in Galicië, bekend om zijn frisse witte wijnen. De druif albariño is hier heer en meester, en kleurt in het glas strogeel met gouden en groene flitsen. Met de mineralige Mar de Frades Albariño 2020 wanen we ons zo weer op het terras van onze foto.

Rioja

De beroemdste Spaanse wijn, die in WINELIFE veel aan bod komt. Gemaakt van tempranillo is een Rioja Reserva de perfecte match bij barbecuevlees of jamón. Aroma’s van fruit en van de houtrijping en stevige tannines zijn de kenmerken. Het gebied loopt zo’n 120 kilometer langs de rivier de Ebro.

Cava

Pas in 1986 werd de Cava-regio wettelijk bepaald. In die productiegebieden (vooral in de Penedés, maar ook in Aragon en de Rioja) wordt mousserende kwaliteitswijn gemaakt volgens de methode van Champagne met tweede gisting op fles. De hoofdrolspelers: macabeu, xarel·lo en parellada.

[…]

 

Wil je meer over de Spaanse wijnstreek lezen?  Bestel dan hier WINELIFE editie 73.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands