Betrapt!

Betrapt!

Artificiele Intelligentie kan het antwoord zijn op wijnfraude. Wetenschappers hebben namelijk een AI-tool ontwikkeld waarmee chemische verbindingen in wijn terug te leiden zijn naar specifieke châteaus.
Tekst: Marjolein Schumann / Beeld Unsplash

Ze gebruikten daarbij gaschromatografie, een bestaande analytische techniek om de componenten van een mengsel te scheiden en te detecteren. Ze pakten 80 wijnen die in 12 jaar tijd waren geoogst op 7 verschillende wijngaarden in Bordeaux, clusterden de resultaten en voilà: elke châteauwijn bleek zijn eigen chemische signatuur te hebben! ‘Elk château is een symfonie: het is niet een enkele noot die het onderscheidt, het is de hele melodie’, wist professor Alexandre Pouget van de Universiteit van Genève het op een mooie poëtische manier te zeggen. Met het onderscheiden van de wijnjaren had het programma nog wat moeite, maar door routine kan het verder gaan leren. Fraudeurs mogen dan wel oppassen: als de verbindingen in hun vloeistof niet overeenkomen met de herkomst op het etiket vallen ze door de mand! 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands