De familie Pinot uit de Alsace schuift aan voor de feestdagen *GESLOTEN*

De familie Pinot uit de Alsace schuift aan voor de feestdagen *GESLOTEN*

Met de feestdagen gaan we tafelen. ’t Liefst met gasten die je na aan het hart liggen. Feesteten met mensen die moeiteloos bij elkaar passen. Omdat er verschillen zijn, maar ook vanwege de vele overeenkomsten. Families heb je onder wijnen ook. Neem bijvoorbeeld de familie Pinot uit de Alsace: drie unieke wijnen uit één geslacht.

De Familie Pinot

De Pinot familie zijn drie druiven die aan elkaar verwant zijn namelijk: pinot blanc, pinot gris en pinot noir uit de Alsace. Dit zijn fijne tafelgenoten en combineren daarom perfect bij een feestelijk menu. Om het familiefeest compleet te maken dit jaar kun je er eens voor kiezen om bij elke gang van je diner een Pinot-telg uit te nodigen. Bijvoorbeeld Pinot Blanc bij het voorafje, Pinot Noir bij het hoofdgerecht en Pinot Gris bij het dessert.

Pinot Blanc d’Alsace: voor & vis

Een droge Pinot Blanc d’Alsace is een all-rounder die makkelijk meebeweegt met de structuur van het gerecht. Pinot Blanc is van zichzelf fris en fruitig, met appel en peer, maar in een Pinot Blanc d’Alsace komt daar de subtiele smeuïgheid van rijpe perzik en soms zelfs roomboter bij. Hij houdt zich fris en fruitig naast een salade met schaal- en schelpdieren of geitenkaas, komt wat sappiger over bij het ronde van zalmtartaar en vitello tonnato en frist op een vriendelijke manier de romigheid van pasta en risotto op.

Pinot Noir d’Alsace: hoofd & kaas

Voor elk hoofdgerecht, zowel vis, vlees als vegetarisch, is er een Pinot Noir d’Alsace. Deze wijn is namelijk nooit zwaar en altijd fruitig, met aroma’s van aardbei, bes en framboos. Hij wisselt van lichtvoetig rood om licht gekoeld te drinken tot mollig rood met kruidigheid van rijping in eikenhouten vaten. Zelfs als je niet precies weet of je een lichte of een ‘zware’ hebt, dan is het een wijn die je kunt sturen. Door zijn elegantie past Pinot Noir d’Alsace perfect bij vis en vegetarisch, maar ook bij gevogelte en varkensvlees. Door zijn soepele textuur kun je Pinot Noir d’Alsace rustig doordrinken bij de kaas.

Pinot Gris d’Alsace: dessert & erna

Na al het hartigs wordt het tijd voor iets zoets. Die wijnen zijn er ook in de Alsace. Pinot Gris is fruitig, met exotische aroma’s van tropische vruchten en kruiden, aangevuld met florale tonen van onder andere roos. Met name de rijke Vendanges Tardives, van laat geoogste, suikerrijke druiven zijn bijzondere dessertwijnen. Hoewel ze door hun geurige weelderigheid al een nagerecht op zich vormen, maken ze van elk toetje een ‘grande finale’.

  • Pinot Gris d’Alsace Vendanges Tardives past goed bij vruchtendesserts, crème brûlée, roomijs, gemberbavarois, trifle of  blauwe kaas als gorgonzola.
  • De drogere Pinot Gris d’Alsace Sec is minder geschikt voor het dessert en matcht met paté, charcuterie, gerookte vis, makreelmousse, gegratineerde portobello’s en gebraden kalkoen

De familie Pinot is helemaal klaar voor de feestdagen en schuift maar al te graag aan.

Wil jij de Pinootjes graag uitnodigen?

Wij geven 6 Alsace Pinot pakketten weg met:

Trimbach Pinot Gris Réserve 2017
Verkrijgbaar bij Gall & Gall
Adviesprijs €21,99

Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Pinot Blanc 2020
Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg
Adviesprijs €10,65

Balthazar Fry Pinot Noir
Verkrijgbaar bij Perfecte Wijn
Adviesprijs €10,49

Deze winactie is gesloten

 

Voor meer informatie over wijnen uit de Alsace en de verkooppunten, kijk op www.alsacewijnen.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vins Alsace.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands