The next generation

The next generation

Veroordeeld worden tot een proeftijd. Het is minder straf dan de gevangenis, maar je moet toch zwijgen, netjes luisteren, geen fouten maken… We doen niet moeilijk en zitten hem geduldig uit.
Tekst Marjolein Schuman / Beeld Bokkedoorns, Marjolein Schuman en aangeleverd

We worden hartelijk ontvangen in de keuken van de Bokkedoorns** Met een kopje koffie, want we starten vroeg. Kwast Wijnkopers viert feest vanwege hun 45-jarig jubileum en nodigt ons uit voor een masterclass van het prestigieuze Italiaanse wijnhuis Gaja met een aansluitende lunch. Het is bij binnenkomst in het restaurant wel even schrikken, want de rest van de genodigden bestaat echt álleen maar uit mannen.  

INSTRUCTIES

Gelukkig telt Gaia Gaja voor minstens drie goedgebekte vrouwen, en het is stil in de zaal als zij het woord neemt en ons in negen wijnen meeneemt door de geschiedenis van het familiebedrijf, dat al sinds 1859 wijn maakt in Piemonte, Toscane en Sicilië. Lees meer over Gaia op WINELIFE.NL in het artikel Leading lady in wine. Wijnkopers Kwast en wijnhuis Gaja zijn beide familiebedrijven die al jaren samen optrekken.  

Gaia Gaja telt voor minstens drie goedgebekte vrouwen

THEORIE

Giovanni Gaja, Gaia’s vader, voorspelde het al: de stijl van wijn is nu totaal anders dan in de vorige eeuw. En dat is duidelijk te proeven. De ‘New Age’ Barolo’s en Barbaresco’s die we voorgeschoteld krijgen zijn frisser, fruitiger en zachter en hoeven echt niet nog 10 jaar te rijpen. Het is een toegankelijke stijl, zonder al te veel hout, die veel vroeger op dronk is. Iets heel anders zijn de verrassende Idda-wijnen, waarvan de druiven afkomstig zijn van de zuidflank van de vulkaan Etna. Gaja is hier gaan pionieren als antwoord op de veranderingen in het klimaat. 

Verder lezen? Dat kan in WINELIFE editie 87, die kun je hier bestellen. Nu met gratis verzendkosten!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands