Eten met port

Eten met port

Port is kaas en zoet. Zo denken wij in culinaire termen. Een tochtje door Porto en langs de Douro brengt dat vooroordeel stevig aan het wankelen. In ons gezelschap drie food influencers: Jord Althuizen, Daan ‘Chef’ van der Lecq en Eefje Friedhoff van Eefsfood. Zij delen ook hun recepten met port.
Tekst: Jacques Hermus, beeld Sónia Pereira

Eten met port

Toegegeven, bij de Francesinha, het iconische gerecht van Porto, drinken we bier. Maar dat hoort bij dit monster van een sandwich. Of sandwich? Een volgestapeld bord met lagen van toast, gegrilld vlees, plakken ham en worstjes waarover kaas wordt gesmolten, afgetopt met een spiegelei, geserveerd met een tomatenbiersaus en frieten. We aten een halve portie ervan bij snackbar Café Santiago, die afgeladen vol zat. Zelfs sprieterige studentes tikten een heel bord weg, met een biertje erbij. Ons excuus voor dat halfje? We hadden net ook al een portie Cachorrinho bij Gazela gegeten, een soort hotdog van dun krokant brood, gevuld met worst, bedekt met een dun laagje gesmolten kaas en bestreken met boter en een pittige saus. Ook al geserveerd met een koud biertje. En dat in Porto, de stad van de port.

Pastéis de nata

Maar aan die port komen komen we wel toe, de aankomende dagen. Want we gaan port pairen met eten. En daar beginnen we mee bij Atelier de Pastéis de Nata Castro. U weet wel. Van die heerlijke pasteitjes gevuld met romige custard en een licht brandlaagje. Handgemaakt, dat spreekt. We schenken er een glaasje King’s Tawny Port van Warre’s bij. Waar zoet en bedachtzaam zoet elkaar lieflijk omhelzen.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands