Zoet rood van gedroogde druiven

Zoet rood van gedroogde druiven

Het bestverkochte rood van nu is Ripasso, een zachte wijn met een zoete touch. Dat zoetje komt van gedroogde druiven die bij de bereiding worden gebruikt. Het drogen van druiven heet appassimento en is onder andere de basis van Amarone en Recioto, de grote wijnen uit Valpolicella.
Tekst: Magda van der Rijst

Zoet rood van gedroogde druiven

Er zijn allerlei methoden om zoete wijn te maken en appassimento is er daar een van. Appassimento is de Italiaanse term voor het drogen van druiven na de oogst. Ze worden geplukt zodra ze rijp genoeg zijn. Dat gebeurt bij voorkeur met de hand om meteen de beste druiven te selecteren. Beste betekent in dit geval dat ze heel, onbeschadigd en zonder schimmel zijn. Losse trossen zijn beter dan compacte, omdat rot en schimmelvorming eerder optreden als de druiven stijf tegen elkaar zitten. De trossen worden zachthandig in kratjes verzameld en naar de droogplaats gebracht.

Zonnebad

De appassimentotechniek werd al in de tijd van de oude Grieken toegepast. Die legden de druiven op matten buiten in de zon. Op het Griekse eiland Samos, waar de nazomer en herfst warm en droog zijn, gebeurt dat nog, maar in gebieden met wisselvalliger weer en een hoge luchtvochtigheid lopen de druiven een te grote kans om beschimmeld te raken en gebeurt dat drogen in speciale bewaarplaatsen. 

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands