Druiven trappen

Druiven trappen

Wijn maken zonder druivenpers is een flinke uitdaging. Dat dit ooit is gelukt, mag een wonder heten. Ga maar na wat tijdens de geboorte van de eerste wijnen, zo’n 6.000 jaar geleden, de opties waren. Na de oogst de druiven platslaan met knuppels, zoals dat met graan de gewoonte was. Of er zware keien op gooien, of vermalen met molenstenen. Allemaal ijzingwekkend wrede folteringen waar geen druif gelukkig van wordt. Bovendien is daar het probleem van de druivenpitjes. Die bevatten immers veel tannines, die als ze openbarsten een bittere smaak aan de wijn geven. -TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Druiven trappen

Druiven persen door ze met de blote voeten plat te trappen is derhalve een gedachte. In haar eenvoud zo geniaal, die moet haast wel van een vrouw afkomstig zijn. De uitvinding van het wiel valt er geheel bij in het niet. Door met een grote groep mannen en vrouwen blootsvoets de druiven plat te dansen, haal je op een zachte manier snel veel sap uit de druiven. Er wordt een macht aan smaak, kleur en aroma’s aan de druivenschilletjes onttrokken en de pitjes blijven heel. Met als bonus een dolgezellige avond vol zang, dans en wijn plus een hartverwarmende teamgeest.

Er zijn Egyptische muurschilderingen waarop mannen in grote houten vaten op de druiven aan het treden zijn. Om in de glibberige druivenprut hun evenwicht te bewaren, houden ze zich vast aan elkaars schouders en aan touwen die aan hoge palen zijn bevestigd. Soms werkten de druiventrappers op het ritme van speciaal ingehuurde muzikanten. Maar meestal zongen ze zelf – naar verluidt ‘zeer schunnige liedjes’.

(…)

 

Benieuwd naar de hele column? Deze vind je in WINELIFE Magazine, editie #77. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands