Column Ilja Gort: Nooit meer slechte wijnjaren

Column Ilja Gort: Nooit meer slechte wijnjaren

Een van de charmes van wijn is dat elke jaargang anders smaakt. Omdat wijn tegenwoordig ook wordt gebruikt als investeringsvehikel leidt dit elk jaar opnieuw tot allerlei speculaties over de prijzen. In dat licht is 2020 een veelbesproken wijnjaar. Volgens bepaalde kenners was het een topjaar, anderen zijn van mening dat het een jaar is dat we maar beter op onze buik kunnen schrijven. – TEKST ILJA GORT

Eén ding staat vast: in Bordeaux was het een moeilijk jaar. Een veel te natte lente, gecombineerd met hagelbuien aan het begin van de zomer. Leidde tot druiven die niet simultaan rijp werden. Een kleine ramp, want dat betekent dat tegen oogsttijd de ene kant van dezelfde druiventros zoet en rijp is. En de andere nog zuur en groen. Wat je als wijnboer dan zou wensen is een toom nijvere plukstertjes, die zachtjes neuriënd druif voor druif de groene besjes uit de trossen peutert. Een ideaalbeeld dat zowel financieel als logistiek, voor mij een in roze mistflarden gehulde droom zal blijven.

Steeds meer chateaus schakelen over op de TriO

Maar sinds enkele jaren bestaat daar een oplossing voor: de Tri Optique, een sorteermachine die alles wat je niet in je een oogst wilt eruit filtert. Nadat de druiventrossen zijn geplukt. En in de wijnkelder met de égrappoir van hun steeltjes zijn ontdaan, vallen de losse druiven op een table vibrante, een voortbewegende trilband die een deel van de takjes, blaadjes en insecten er tussenuit trilt. Daarna rollen de druiven de Tri Optique binnen. Daar worden ze gefilmd met een lineaire kleurencamera. Die beelden worden bliksemsnel doorgezonden naar een computer die ‘een oordeel velt op basis van de positie en de correlatie van de pixels ten opzichte van elkaar’. Oftewel: dankzij de vormdetector en de kleurscanner worden alle foute druiven meedogenloos herkend en eruit gekickt. Ook eventueel resterende insectjes, blaadjes, takjes en andere ongewenste vreemdelingen worden betrapt en door een hydraulisch systeem met kracht van de band geblazen.

 

Benieuwd naar het hele column? Deze vind je in de nieuwste Winelife Magazine, editie #70. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.