Viognier: van elegant tot excentriek

Viognier: van elegant tot excentriek

Viognier laat niemand koud. Elk wijnmens heeft er een mening over en die wisselt van exotisch en opwindend tot overdreven en banaal. Reden te meer om deze extravagante druif de hoofdrol te geven in onze Winelife proeverij. Van de 64 Viogniers vonden Rijst & topsommelier Koen van der Plas dit de 21 echte aanraders.
– TEKST MAGDA VAN DER RIJST

Viognier is een buitenissige druif die spetterende emoties oproept, van brandende liefde tot diep wortelende haat. Dat zit hem in uitbundige, florale aroma’s en de rijke stijl waardoor Viognier wel vergeleken wordt met een té verleidelijk type (v/m), wulps en sensueel, dik in de make-up en getooid met glimmende accessoires. Maar: ho, ho, dit is echt veel te kort door de bocht. Ze zijn er, deze uitdagende gevallen, maar er zijn volop Viogniers die ook de liefhebbers van een meer ingetogen smaak genadeloos verleiden.

Getrainde papillen

Omdat Viognier geen eenvoudige wijn is, vroegen we de ervaren Koen van der Plas aan te schuiven. De voormalig sommelier van driesterrenrestaurant Inter Scaldes en winnaar van de titels Sommelier van het Jaar 2019 en de Michelin Sommelier Award 2020 haperde even bij het horen van het thema, maar durfde de uitnodiging natuurlijk toch aan te nemen. Samen selecteerden we uit de 64 inzendingen 21 verrukkelijke Viogniers in uiteenlopende stijlen.

Aapak & criteria

De viognierdruif komt van oorsprong uit Frankrijk, uit het Rhônegebied, maar je vindt hem ook elders. Voor de WINELIFE-proeverij kwam meer dan de helft van de inzendingen uit Frankrijk, en om precies te zijn uit de Rhône en de Languedoc. Logisch dat ook de meeste winnaars van Franse origine zijn. Om door de selectie heen te komen, was zuiverheid vanzelfsprekend een eerste vereiste. Daarna zochten we naar wijnen die het karakter van de variëteit aangenaam en elegant wisten te showen. We wilden verleid worden door subtiele aroma’s van witte bloemen, sinaasappel en tropisch fruit, door een wijn met een fluwelige structuur die eerder aan dikke olie en dunne honing doet denken dan aan een vette roomsaus. Houtrijping was geen bezwaar, als het fruit in de wijn de houtkruidigheid kon dragen.

Proeven

De wijnen werden blind geproefd, op een temperatuur van 11 à 13°C. Voor Viognier kozen we de Rieslingglazen uit de Veritas-serie van Riedel en waar nodig zetten we een glas met
grotere kelk in. De series stonden op herkomst en oogstjaar ingedeeld. De proefportretten zijn naar land ingedeeld, op alfabet, en binnen het land op het aantal sterren. Onder de winnaars brachten we een ranking aan volgens de internationale schaal van 5 sterren. Alleen de wijnen met 3 sterren of meer verdienden een plaats op dit WINELIFE-podium.

 

Ben je benieuwd naar de winnaars van deze proeverij? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.