Walsen langs de Donau

Walsen langs de Donau

Oostenrijk wordt snel geassocieerd met The sound of music, walsen in Wenen en de blauwe Donau, maar het is ook een fantastisch wijnland! Maak kennis met Niederösterreich, waar een kleurrijk aanbod is. Van de beroemde gepeperde Grüner Veltliner uit het Weinviertel tot elegante rode wijnen uit het Kamptal.

TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Oostenrijkse wijnstreken | Aflevering 2: Niederösterreich

Langs de Donau van Melk tot Klosterneuburg, en langs de zijrivieren Krems, Traisen en Kamp, vloeien als een parelsnoer een aantal prachtige wijndorpen. De wijngaarden liggen op hele steile hellingen. Hier tiert de witte Riesling-druif welig, naast de Grüner Veltliner waarvan ook heerlijke witte wijn wordt gemaakt. Onder de herkomstbenamingen Wachau DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Traisental DAC en Wagram DAC drukken allebei de druivenrassen de typische regionale kenmerken uit die komen door de ligging, de bodem en het klimaat.

Roter Veltliner

De hellingen van het rivierdal gaan over in lössterrassen die het karakter van de wijnen beïnvloeden. Dat is vooral te merken in Wagram, waar Roter Veltliner naast zijn grüner broertje de wijn bij uitstek is geworden.

Blickwerk Fotografie

Drie klimaatzones

In Niederösterreich vind je maar liefst acht deelgebieden: Carnumtum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram en Weinviertel. Samen zijn die dus goed voor meer dan 27.000 hectare. Je zou Niederösterreich ook kunnen onderverdelen in drie klimaatzones: het Weinviertel in het noorden, het Donaugebied ten westen van Wenen en Niederösterreich met zijn Pannonische klimaat in het zuidoosten.

Alle 8 hun eigen kunstje

Carnuntum ten Oosten van Wenen bijvoorbeeld, tegen de Slowaakse grens, heeft leem, kalk en löss in de grond. Tel daarbij de overvloedige zonneschijn, beschutting van het Leithagebergte en warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte, en je hebt de ideale omstandigheden voor wijnbouw.

De tijd van de Kelten

De druiventeelt hier stamt al uit de tijd van de Kelten, enkele eeuwen voor de jaartelling. Toen de Romeinen Carnuntum als strategisch punt gebruikten, en de duizenden hier gelegerde soldaten wijn dronken uit de omringende wijngaarden, werd het echt een belangrijk wijndistrict. Zweigelt en Blaufränkisch vormen hier de basis voor kenmerkende DAC-wijnen. Het zijn de meest populaire rode druiven van Oostenrijk, terwijl de knisperfrisse Grüner Veltliner wordt gezien als dé witte soort.

 

5 wijntips voor elk wat wils

  1. De wijnwetgeving is zeer streng in Oostenrijk dus je kunt een pure en zuivere wijn verwachten met perzik, abrikoos en citroenschil. Heerlijk bij gerechten met vis. Jancis Robinson noemde het domein al eens de beste coöperatie ter wereld. Maar liefst 250 aangesloten wijnboeren werken op de terrassen aan de Donau

DOMÄNE WACHAU RIESLING FEDERSPIEL | GALL.NL | € 11,98

  1.  In het Kamptal zijn bodems van graniet en leisteen tot zand, kalk en kiezels. De naam ‘Kies’ vertelt dat laatste. Een gastronomische alleskunner met frisheid van groene appel, sappigheid van perzik en de voor de druif Grüner Veltliner typerende kruidigheid

KURT ANGERER KIES GRÜNER VELTLINER | FAVORIETEWIJN.NL | € 12,95

  1. Dorli Muhr droomde ervan met de Blaufränkisch-druif wijnen met een uitzonderlijke finesse te maken. Dat lukte op de Spitzenberg in Carnuntum en leverde de bijnaam ‘koningin van Blaufränkisch’ op. Zinderende wijnen, complex en boeiend maar ook sappig en transparant.

WEINGUT DORLI MUHR CARNUMTUM| KARAKTERWIJNIMPORT.NL | VANAF € 16

  1. De typisch Oostenrijkse Rotgipfler-druif komt bijna uitsluitend in de Thermenregion voor, samen met de zierfandler. Deze witte (!) wijn van kalkhoudende grond in Tattendorf ruikt appelig en mineraal en smaakt vol, met kruisbessen en banaan.

THERMENREGION ROTGIPFLER 2021 JOHANNESHOF REINISCH | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 15,75

  1. Ewald Gruber weet met Zweigelt om te gaan! Deze typische Oostenrijkse wijn uit de biologische Lauschen-wijngaard in het Weinviertel heeft zachte fruitigheid, licht peperige kruidigheid en een vleug vanille door het eikenhout.

GRUBER RÖSCHITZ LAUSCHEN BLAUER ZWEIGELT | PERFECTEWIJN.NL | € 16,95

Klein, maar fijn

In totaal is 44.728 hectare beplant met druiven en neemt Oostenrijk maar 1 procent van de wereldproductie van wijn voor zijn rekening. Maar de wijnen zijn van topkwaliteit, daarover zijn chefkoks, wijncritici en consumenten in de hele wereld het eens. In totaal is 44.728 hectare beplant met druiven. Om het land te proeven haal je met WINELIFE flessen uit verschillende streken in huis. De grote drie eerst: Niederösterreich langs de Donau (27.074 hectare), voor de top van rode wijnen (11.772 ha) en Steiermark met zijn frisse Sauvignon Blanc (5.086 ha).

 

Nog meer weten over de verschillende wijnstreken? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands