Nieuwe wijnallure voor Dijon en de Côte-d’Or

Nieuwe wijnallure voor Dijon en de Côte-d’Or

Waar Dijon door zijn stedelijke charmes altijd al de reis waard was, is dat met de opening van de Cité internationale de la gastronomie et du vin (internationale stad van gastronomie en wijn) nog meer het geval. Sterker nog, voor liefhebbers van wijn en lekker eten is dat reden genoeg. Wij gingen eigenlijk alleen daarvoor, maar als je er dan toch bent … Afijn, we pikten ook nog een reeks bijzondere (wijn)adressen mee in de Côte-d’Or. Het werd een reis om niet snel te vergeten. – TEKST + BEELD KEES VERPLANKE

Nieuwe wijnallure voor Dijon en de Côte-d’Or

Dijons autovrije centrum ademt bij mijn aankomst op zondag een heerlijke sfeer. Op de souvenirwinkels en een aantal wijnzaken na zijn de meeste andere winkels gesloten. Op de terrassen daarentegen is het aangenaam levendig en op de pleinen – met name de halfronde Place de la Libereration – spelen kinderen in fonteinen. Een wijnproeverij in de historische gewelven van Hôtel du Palais blijkt een aangename start van het bezoek aan de stad. De jonge sommelier Robin Fussy gidst me door zes fraaie Bourgognes van kleine, goed aangeschreven wijnmakers. Achtereenvolgens proeven we een ‘gewone’ witte Bourgogne 2020 van Fanny Sabre, een Mâcon-Villages du Grappin 2019, een Chablis Broc de Biques 2019 en een Pinot Noir Les Grandes Carelles 2018. Mijn favorieten zijn een Beaune Premier Cru van Fanny Sabre en een Corton Grand Cru Maison en Belles Lies 2017 van bioloog Pierre Fénals, die pas op zijn 52e wijn ging maken.

Mosterd

In Dijon maakt Abraham de mosterd zelf en wij ook. Dat leren we in de historische mosterdkeuken van Edmond Fallot. Waren er in de middeleeuwen meer dan 300 mosterdmakers die van Dijon een ware mosterdstad maakten, nu zijn er nog drie.

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over Dijon? Lees het in WINELIFE Magazine 79. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands