La Douce France is een land om bij weg te dromen, prachtige landschappen, mooie steden, zon, zee en strand, heerlijk weer, kastelen door het hele land en wijn. Van Noord naar Zuid van Oost naar West, overal vind je wijn. Zo ook in de Bergerac, bij de meeste Nederlanders beter bekend als de Dordogne, een favoriete bestemming voor velen. En daar zit een Winery die van een heuse graaf is, gevestigd in een monumentaal pand met wijnen die al sinds jaar en dag in Nederland te verkrijgen zijn. Winelife neemt een kijkje bij Château Bélingard. – TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN
Groeien en bloeien in de Bergerac
Château Bélingard is een van de meest gastvrije winery’s van Bergerac. Eigenaar Laurent, Comte de Bosredon, een heuse, altijd lachende graaf met een vrolijke krullenbol, en zijn zeer grappige vrouw Sylvie geven de vele gasten die het wijngoed jaarlijks bezoeken altijd een hartelijke ontvangst. En na een leerzame wandeling over het domein met alle historische artefacten en de chais kunnen de gasten de wijnen van het chateau in het proeflokaal proeven.
Wie echt mazzel heeft, blijft daarna dineren bij het echtpaar. Sylvie besteedt dat het liefste uit aan een cateringbedrijf, zodat ze gezellig kan doorkletsen met de gasten en niet constant in de keuken hoeft te staan. Aan tafel verschijnen dan oesters met worstjes – een typisch gerecht van de regio – en canard. In Bergerac zijn ze gek op eend. Daarbij worden de wijnen van Château Bélingard met gulle hand geschonken. Santé!
WIE ECHT MAZZEL HEEFT, BLIJFT DAARNA DINEREN BIJ HET ECHTPAAR

Wijn
Château Bélingard ligt even buiten Pomport, in het hart van Monbazillac, de streek die vooral vineus bekend is om de gelijknamige dessertwijn. Het chateau ligt op een heuvel en vanaf die heuvel heb je uitzicht op de glooiende wijngaarden eromheen. Er gaat een rustgevende sensatie vanuit om daar eens om je heen te kijken. Het chateau bevindt zich aan de linkeroever van de vallei.
De wijngaarden vallen sinds eind jaren 30 onder de appellations Monbazillac en Bergerac. De wijnstokken hebben zich uitstekend weten aan te passen aan het gematigde klimaat op 45 graden noorderbreedte en gedijen prima op de bodem van klei-kalk en klei-kiezel. Witte wijn wordt er gemaakt van de druivensoorten sauvignon, sémillon en muscadelle, terwijl in rode wijnen merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec de boventoon voeren.
Laurent de Bosredon gaat door met de beproefde tradities en innoveert met de allernieuwste technieken. Zijn wijnen zijn mooi in balans, rond, fris en robuust, de grote, klassiek Franse wijnen te voeten uit. Dat gevoel dat je altijd welkom bent, het magnifieke uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac en Bergerac, én de wijnen maken een bezoek aan Château Bélingard memorabel.
Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.