Groeien en bloeien in de Bergerac: Château Bélingard

Groeien en bloeien in de Bergerac: Château Bélingard

La Douce France is een land om bij weg te dromen, prachtige landschappen, mooie steden, zon, zee en strand, heerlijk weer, kastelen door het hele land en wijn. Van Noord naar Zuid van Oost naar West, overal vind je wijn. Zo ook in de Bergerac, bij de meeste Nederlanders beter bekend als de Dordogne, een favoriete bestemming voor velen. En daar zit een Winery die van een heuse graaf is, gevestigd in een monumentaal pand met wijnen die al sinds jaar en dag in Nederland te verkrijgen zijn. Winelife neemt een kijkje bij Château Bélingard. – TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Groeien en bloeien in de Bergerac

Château Bélingard is een van de meest gastvrije winery’s van Bergerac. Eige­naar Laurent, Comte de Bosredon, een heuse, altijd lachende graaf met een vrolijke krullenbol, en zijn zeer grap­pige vrouw Sylvie geven de vele gasten die het wijngoed jaarlijks bezoeken altijd een hartelijke ontvangst. En na een leerzame wandeling over het domein met alle historische artefacten en de chais kunnen de gasten de wijnen van het chateau in het proeflokaal proeven.

Wie echt mazzel heeft, blijft daarna dineren bij het echt­paar. Sylvie besteedt dat het liefste uit aan een cateringbedrijf, zodat ze gezellig kan doorkletsen met de gasten en niet constant in de keuken hoeft te staan. Aan tafel verschijnen dan oesters met worstjes – een typisch gerecht van de regio – en canard. In Bergerac zijn ze gek op eend. Daarbij worden de wijnen van Château Bélingard met gulle hand geschonken. Santé!

WIE ECHT MAZZEL HEEFT, BLIJFT DAARNA DINEREN BIJ HET ECHTPAAR


Wijn

Château Bélingard ligt even buiten Pomport, in het hart van Monbazil­lac, de streek die vooral vineus bekend is om de gelijknamige dessert­wijn. Het chateau ligt op een heuvel en vanaf die heuvel heb je uitzicht op de glooiende wijngaarden eromheen. Er gaat een rustgevende sensa­tie vanuit om daar eens om je heen te kijken. Het chateau bevindt zich aan de linkeroever van de vallei.

De wijngaarden vallen sinds eind ja­ren 30 onder de appellations Monbazillac en Bergerac. De wijn­stokken hebben zich uitstekend weten aan te passen aan het ge­matigde klimaat op 45 graden noorderbreedte en gedijen prima op de bodem van klei-kalk en klei-kiezel. Witte wijn wordt er gemaakt van de druivensoorten sauvignon, sémillon en mus­cadelle, terwijl in rode wijnen merlot, cabernet sauvignon, ca­bernet franc en malbec de boventoon voeren.

Laurent de Bos­redon gaat door met de beproefde tradities en innoveert met de allernieuwste technieken. Zijn wijnen zijn mooi in balans, rond, fris en robuust, de grote, klassiek Franse wijnen te voeten uit. Dat gevoel dat je altijd welkom bent, het magnifieke uitzicht over de wijngaar­den van Monbazillac en Bergerac, én de wij­nen maken een bezoek aan Château Bélingard memorabel.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife Magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.