5 vragen aan… Hoofdwijnmaker Mercedes García Rupérez

5 vragen aan… Hoofdwijnmaker Mercedes García Rupérez

Drukke tijden voor hoofdwijnmaker Mercedes García Rupérez in Spanje, maar WINELIFE kreeg de kans om met haar te pra­ten. Mercedes is al meer dan 10 jaar toegewijd aan Bodegas Montecillo en kent alle geheimen van de Rioja en de wijnen uit dit herkomstgebied. -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD JAMES STURCKE

5 vragen aan… Hoofdwijnmaker Mercedes García Rupérez

IN DE WINTER RUSTEN DE WIJNSTOKKEN. WAT ZIJN NU JOUW VOORNAAMSTE BEZIGHE­DEN?

‘Wat de technische kant van de wijnbereiding betreft: sys­tematische controles in onze flessenkelders en op elke partij vaten, want de vatrijping en de flesrijping zijn pro­cessen waaraan we bij Montecillo veel aandacht beste­den. Anderzijds bereiden we de wijnen voor op botteling: we halen ze uit de vaten, proeven, blenden, zuiveren, filte­ren, enzovoorts. Dit zijn allemaal continue taken tijdens de maanden dat we niet oogsten. Ook is er nu tijd voor andere componenten die belangrijk zijn voor het wijn maken. Zo worden de vaten en kurken gecontroleerd, geselecteerd en goedgekeurd.’

WAT DRUKT EEN TYPISCHE RIOJA-WIJN UIT?

‘Rioja is een kleine regio qua oppervlakte, maar gelukkig erg rijk en complex door zijn bodemkenmerken en deelklimaten. En door de brede knowhow die is ontstaan door eeuwenlange tradities en meesterschap. Daardoor kunnen we een grote verscheidenheid aan wijnen maken. Nu zelfs nóg meer met de nieuwe mogelijkheden in onze wijnwetgeving van Vinos de Parcela (wijnen van individuele percelen), dorpswijnen, en Viñedos Singulares (single-vineyardwijnen, van individuele wijngaarden). Er is ruimte voor ze allemaal, maar ik denk dat één kenmerk binnen hun unieke karakter gemeenschappelijk is: elegantie.’

 

Ben je benieuwd naar de andere vragen en antwoorden? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.