Salentein

Salentein

Salentein is een begrip in Nederland en Argentinië. Het is de naam van een uitgebreide horecagelegenheid in Nijkerk en van verrukkelijke wijnen uit Mendoza. Maar wat hebben die twee eigenlijk met elkaar te maken?

‘Ze hebben alles met elkaar te maken,’ zegt Robert Leussink, operationeel manager op Landgoed de Salentein. ‘Hier in Nijkerk zijn Nederland en Argentinië onlosmakelijk met elkaar verbonden. Argentijnse passie en temperament voel je, ruik je en proef je bij ons. Onder andere door de Argentijnse wijnen van Salentein, de gerechten op de menukaart met Argentijns beef die bereid worden door een Argentijnse chef én door de warmte en Zuid-Amerikaanse hoffelijkheid van onze medewerkers. De meesten zijn nuchtere Hollanders, maar als je hier werkt, ontwaakt het Zuid-Amerikaanse vuurtje in je vanzelf.’ Dat klinkt spannend, maar how come?

Pampa-love

Huis de Salentein was vanaf 1980 in bezit van de familie Pon; het eeuwenoude pand werd gebruikt als kantoor. Op een dag, aan het eind van de jaren 80, strandde de heer Mijndert Pon al zeilend in het Panamakanaal. De boot bleek kapot en onderdelen moesten van ver komen. Om de wachttijd te doden trok Mijndert Pon, toen 65 jaar, Argentinië in. Hij werd smoorverliefd op de overweldigende schoonheid van de Argentijnse natuur en kocht er een boerderijtje om de Veluwse jachtvelden zo af en toe voor de pampa’s te verruilen. Van het een kwam het ander. Bij wild hoort wijn en dus ging Mijndert Pon, ondernemer pur sang, op zoek naar wijngaarden. Die vond hij in 1995 in Mendoza. Zo ontstond er naast Salentein Nijkerk ook een Salentein Mendoza.

Lees het hele verhaal nu in WINELIFE #54. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.