Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Franse grondsoorten. -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD PEXELS.COM
#DURFTEVRAGEN
LEISTEEN
Wat: Hard, plaatvormig gesteente, bestaande uit klei, slib en schalie. Snel opgewarmd en blijft lang warm. Wijnen van deze grond zijn mineralig. Natuurlijk is de bodemsamenstelling maar één onderdeel van het terroir van de druif.
Waar: Beaujolais, Loire (Pouilly-Fumé), Languedoc, Elzas
KALK
Wat: Zachte, koele, poreuze grond. Basisch (niet-zuur). Soms wit van kleur (dode schelpdieren, ooit lag hier zee) en vochtvasthoudend. De wijnen zijn vaak hoog in zuur.
Waar: Champagne, Bourgogne (Chablis!), Languedoc, Bordeaux, zuidelijke Rhône, Jura, Savoie, Elzas, Loire (Sancerre).
ZAND
Wat: (Hele) kleine deeltjes steen en mineralen. Warme en luchtige grond, draineert uitstekend. Bij een dikke onderlaag van zand moeten de wortels erdoorheen op zoek naar water en dat maakt ze sterk.
Waar: Provence, zuidelijke Rhône, zuidelijke Beaujolais, Bordeaux (Médoc, Sauternes).
GRANIET
Wat: Hard, mineraalrijk gesteente. Warmt snel op en houdt lang warmte vast. Laat goed water door. Levert mineraalrijke wijnen op. Bodemvoorkeur van druivenras syrah. Waar: Noordelijke Beaujolais, noordelijke Rhône, Elzas, Bourgogne (deelgebied Côte Chalonnaise).
KLEI
Wat: Koud en zuur. Houdt water vast (fijn voor warme, droge gebieden) en is moeilijk te bewerken. Te veel klei kan de wortels verstikken. Merlot staat graag met zijn voetjes in de klei.
Waar: Bordeaux (Pomerol), zuidelijke Rhône, zuidelijke Beaujolais, Bourgogne (Mâconnais), Loire.
MERGEL
Wat: Combinatie van klei en kalksteen. Zuur en koud. Vertraagt de rijping van druiven. Mergelland is een BOB in Limburg; diepe mergelgronden met
löss erop. In Duits Wonnegau doet riesling het goed op die bodem.
Waar: Jura, Bourgogne (Côte d’Or), Rhône, zuidelijke Beaujolais, Elzas.
Wil je meer over Franse grondsoorten lezen? Bestel dan hier Winelife editie 69.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.