#DURFTEVRAGEN: Alles wat je altijd al wilde weten…

#DURFTEVRAGEN: Alles wat je altijd al wilde weten…

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Franse grondsoorten. -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD PEXELS.COM

#DURFTEVRAGEN

LEISTEEN

Wat: Hard, plaatvormig gesteente, bestaande uit klei, slib en schalie. Snel opgewarmd en blijft lang warm. Wijnen van deze grond zijn mineralig. Natuur­lijk is de bodemsamenstelling maar één onderdeel van het terroir van de druif.
Waar: Beaujolais, Loire (Pouilly-Fumé), Languedoc, Elzas

KALK

Wat: Zachte, koele, poreuze grond. Basisch (niet-zuur). Soms wit van kleur (dode schelpdieren, ooit lag hier zee) en vochtvasthoudend. De wijnen zijn vaak hoog in zuur.
Waar: Champagne, Bourgogne (Chablis!), Languedoc, Bordeaux, zuidelijke Rhône, Jura, Savoie, Elzas, Loire (Sancerre).

ZAND

Wat: (Hele) kleine deeltjes steen en mineralen. Warme en luchtige grond, draineert uitstekend. Bij een dikke onderlaag van zand moeten de wortels erdoorheen op zoek naar water en dat maakt ze sterk.
Waar: Provence, zuidelijke Rhône, zuidelijke Beaujolais, Bordeaux (Médoc, Sauternes).

GRANIET

Wat: Hard, mineraalrijk gesteente. Warmt snel op en houdt lang warmte vast. Laat goed water door. Levert mineraalrijke wijnen op. Bodemvoorkeur van druivenras syrah. Waar: Noordelijke Beaujolais, noordelijke Rhône, Elzas, Bourgogne (deelgebied Côte Chalonnaise).

KLEI

Wat: Koud en zuur. Houdt water vast (fijn voor warme, droge gebieden) en is moeilijk te bewerken. Te veel klei kan de wortels verstikken. Merlot staat graag met zijn voetjes in de klei.
Waar: Bordeaux (Pomerol), zuidelijke Rhône, zuidelijke Beaujolais, Bourgogne (Mâconnais), Loire.

MERGEL

Wat: Combinatie van klei en kalksteen. Zuur en koud. Vertraagt de rijping van druiven. Mergelland is een BOB in Limburg; diepe mergelgronden met
löss erop. In Duits Wonnegau doet riesling het goed op die bodem.
Waar: Jura, Bourgogne (Côte d’Or), Rhône, zuidelijke Beaujolais, Elzas.

 

Wil je meer over Franse grondsoorten lezen?  Bestel dan hier Winelife editie 69.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands