COLUMN ‘ONDER DE HAMER’: INTERNATIONALE WIJNHANDEL KOMT TOT STILSTAND

COLUMN ‘ONDER DE HAMER’: INTERNATIONALE WIJNHANDEL KOMT TOT STILSTAND

De expansie van de coronapandemie raakt wereldwijd bijna iedereen in elke sector en uiteraard wordt de wijnhandel hierdoor ook in het hart geraakt. Waar de globale handel zich na de feestdagen in de westerse wereld normaliter verplaatst naar Azië voor het Chinese nieuwjaar kwam de mondiale wijnhandel door de virusuitbraak nu in een keer stil te liggen. TEKST MILAN VELD BEELD ALBERTINE DIJKEMA

Wijnen die klaarstonden om verscheept te worden naar China of Hong Kong werden ineens niet meer afgenomen en vaak ook niet betaald. Uiteraard heeft de internationale wijnhandel in de afgelopen jaren al meerdere financiële crisissen te verduren gehad, maar deze is toch van een andere orde. Het is nog nooit voorgekomen dat restaurants, bars en wijnwinkels zo massaal voor lange tijd op slot gingen. Hierdoor wordt de wijnhandel diep in het hart geraakt.

Stapeltempo
Producenten kunnen hun wijnen niet verkopen, omdat de gebruikelijke kopers ze niet meer kunnen doorverkopen. Voorraden stapelen zich daardoor in hoog tempo op, ook omdat ook de havens in China maanden hebben stilgelegen. Luchtvracht is voor de goedkopere wijnen te duur en bovendien wordt tegenwoordig bijna 70 procent van de cargo in combinatie met passagiers gevlogen. Veel restaurants en wijnwinkels proberen het hoofd boven water te houden door snel met online-initiatieven te komen om toch maar wat inkomsten generen.

Veilingmarkt
Wijnveilingen doen het wat dat betreft beter. Ondanks dat bijna alle liveveilingen wereldwijd zijn uitgesteld, is de markt redelijk stabiel gebleven door de onlineveilingen. De meeste veilinghuizen bieden al jarenlang de mogelijkheid om online mee te bieden of hebben daarvoor een app. Daardoor is de veilingmarkt goed gepositioneerd om in deze tijden flexibel te zijn en, indien nodig, veilingagenda’s snel aan te passen. Dat de meeste winnende biedingen tegenwoordig van buiten de veilingzaal komen, is reden voor vertrouwen en optimisme. De meeste wijnen die worden geveild zijn schaars en zeldzaam genoeg, zodat er wereldwijd altijd voldoende vraag blijft. Wellicht kunnen er prijscorrecties ontstaan in de gegeven vraag voor een bepaald segment, maar in vergelijking met de rest van de wereld ziet de wijnveilingmarkt er momenteel relatief goed uit. Daar komt nog bij dat de meeste kopers op wijnveilingen financieel bestand zijn tegen recessies.

Lees het hele verhaal in WINELIFE #64. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands