DE WIJNGAARD IN BLOEI

DE WIJNGAARD IN BLOEI

Het is lente, ook in de wijngaard. En zoals elk jaar bloeit daarmee ook de haat-liefderelatie van de wijnboer met zijn wijngaard in het voorjaar op.  DOOR HUIB EDIXHOVEN

Net zoals bij de meeste mensen begint het bij de wijnboer in het voorjaar te kriebelen. Anders dan bij de meeste mensen houdt de wijnboer tegelijkertijd zijn hart vast. Het voorjaar mag er onschuldig uitzien, dit is bij uitstek het moment dat de elementen hem of haar het leven zuur kunnen maken. De wispelturigheid van het voorjaar helpt hierbij ook niet. Als wijnboer moet je je eenvoudigweg aanpassen en soms zelfs keihard je verlies incasseren.

Wondertje
De ranken, in de winter nog strak gesnoeid, komen zo rond de maand maart tot leven. Dit gebeurt meestal als de gemiddelde temperatuur 10 graden Celsius bereikt. Het eerste dat je waarneemt, is dat de plant gaat bloeden via de snoeiwonden. De knoppen worden dikker en dan – halleluja – verschijnt het eerste groen, het zogenaamde uitbotten of ontspruiten. Na de maanden van dorheid in de winter oogt dit elk jaar weer als een wondertje. Maar de boer weet dat hij op zijn hoede moet zijn. Het is immers nog vroeg in het jaar, met als direct gevolg dat het weer dramatisch kan omslaan, met potentiele horrorscenario’s tot gevolg.

Lees het hele verhaal in WINELIFE #64. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.