2021 Sella & Mosca, Rosato, Alghero, Sardinië

2021 Sella & Mosca, Rosato, Alghero, Sardinië

2021 Sella & Mosca, Rosato, Alghero, Sardinië

Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje. Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal in onbruik geraakte weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd. Dankzij een combinatie van visie, gedrevenheid en kundigheid maakten zij van Sella & Mosca al snel de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. Die positie heeft het bedrijf tot op de dag van vandaag weten te behouden. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella en Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het her-planten van de Europese wijngaarden na de phylloxera-crisis.

 

Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.

De druiven worden al vroeg in het seizoen geoogst om voldoende frisheid te bewaren. Ze worden direct geperst, zonder voorafgaande kneuzing. Het vrij aflopende sap wordt vergist bij lage temperatuur.

Smaakomschrijving

Een wijn die alles heeft wat we in een rosé zoeken. Van de zachte blozende kleur, zijn charme en verteerbaarheid. De geur heeft een verfijnd parfum van lavendel, rozenblaadjes en bosaardbeien. Het geeft de speelse en lichtvoetigheid van de wijn meteen naar voren. De wijn geeft een zacht mondgevoel, gecombineerd met heerlijk aardbei en frambozenfruit. Maar het is vooral het frisse kruidige toontje in de wijn dat voor het spel en karakter in de wijn zorgt. Het maakt dat de wijn droog en opwekkend eindigt. De zuren in de wijn zijn geen strenge, in je gezicht zuren. Ze komen vooral in de afdronk naar voren, wat de wijn zo prettig drinkbaar maakt.

Toepassing

De Rose is er een zonder zorgen. Gewoon op koelkast temperatuur schenken en alles zal je voor de wind gaan. Schenk het ook niet te koud, dan verlies je het zachte mondgevoel bij het drinken van de wijn. Het is een wijn voor het zomerseizoen en niet om op te leggen. Niet meer ergens op wachten wanneer de wijn zich volledig prijs geeft.

Wijn-spijs

Uiteraard is het een heerlijke wijn bij een zomerse borrel. Maar gaat ook geweldig bij een schaaldieren gerecht. Schenk dit bij een ouderwetse garnalen cocktail en het is absoluut feest. Wat dacht je van rode mul, of een zomerse Gazpacho. Of bij de lunch met een salade met rivierkreeftjes.

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met De Monnik-Dranken.

 

 

 

 

nl_NLNederlands