Alcohol: goed- of boosdoener?

Alcohol: goed- of boosdoener?

De relatie tussen wijnconsumptie en gezondheid is de laatste tijd weer onderwerp van discussie. Voor WINELIFE een goede reden om de expert hierover aan het woord te laten.
Tekst: Marietta Bertleff / Beeld: Shutterstock

Roken is zo langzamerhand echt een maatschappelijk taboe, en mede daardoor zijn velen gestopt. Maar er zijn meer beren op de weg naar een gezond bestaan. Want sinds een tijdje hebben we weer een volgende dreiging voor ons algemeen welzijn: de consumptie van alcohol. Het schijnt namelijk zo te zijn dat dit kankerverwekkend is. Men verwijst naar de onderzoeken van de World Health Organization. Er zijn ook andere studies, weliswaar van zeer wisselende kwaliteit, die de mogelijke relatie tussen alcohol en kanker aantonen. Maar er zijn er ook een heleboel die juist het tegenovergestelde laten zien.                                                                                                                                            

DE FRANSE PARADOX

Laten we beginnen met de Franse paradox. Het was de Ierse arts Samuel Black in 1819 al opgevallen dat de Fransen, vergeleken met andere Europeanen, minder last hadden van hart- en vaatziekten. Terwijl ze tegelijkertijd Europees kampioen waren in het eten van veel verzadigde vetten. De verklaring van deze tegenstelling werd gezocht in de zeer regelmatige inname van rode wijn. Het heeft daarna even geduurd, maar in de jaren 80 van de vorige eeuw bewezen internationale studies inderdaad dat het drinken van wijn gezond kan zijn. De Fransen leven langer, ondanks hun hogere vet- en alcoholconsumptie, en dat komt door de beschermende werking van wijn, zo liet het onderzoek zien. Want wijn zit boordevol gezonde stofjes.

In de juiste dosering zijn de polyfenolen in rode wijn juist gezond

 

WIJN, VENIJN OF JUIST FIJN?

Soms vergeten we het, maar wijn wordt gemaakt van druiven. Van de Vitis vinifera om precies te zijn: deze plant maakt bepaalde stoffen aan, zogenaamde polyfenolen, om zich te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals uv-straling, bacteriën en schimmels. De polyfenolen bevinden zich met name in de schil, in de pitten en stelen van de druif. Tijdens het kneuzen en persen van de druiven komen ze in het sap voor de toekomstige wijn. Polyfenolen is een verzamelnaam voor verschillende bioactieve stoffen. En dat zijn er wel meer dan 5.000. De meest bekende polyfenolen zijn flavonoïden, anthocyaninen en resveratrol. 

EVEN TECHNISCH, MAAR WEL BELANGRIJK                                                                                   

Het is misschien allemaal wat technisch, maar het bewijs van de goede eigenschappen van (rode) wijn is een bonte verzameling van feiten. Bijvoorbeeld over de werking van de goede stofjes in wijn: de flavonoïden, anthocyaninen en resveratrol.                                  

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands