EET HET MET BLOEMEN (+ AROMATISCHE WIJN)

EET HET MET BLOEMEN (+ AROMATISCHE WIJN)

Je doet het voor de smaak of alleen voor de mooie kleuren, want sommige bloemen zijn kruidig, pittig radijsachtig, geurig of zoet en andere smaken gewoon neutraal. Maar wat is koken met bloemen altijd leuk! Je kunt er veel creativiteit in kwijt en je kunt deze ingrediënten vaak zelf kweken in eigen tuin of balkon, dus het milieu wordt niet belast. De jonkies zijn het lekkerst, soms nog half in de knop, omdat bloemen als ze ouder worden vaak bittere bejaarden zijn. Lekker in wijn, een bittertje, maar in bloemen minder fijn. De bloemblaadjes zijn meestal het smakelijkste onderdeel, maar sommige soorten hebben ook een lekkere knop. Alle reden om eens wat meer te lezen over eetbare bloemen. Gelukkig is het helemaal in de mode en zijn er genoeg kookboeken, websites en webwinkels te vinden. Zo voorkom je ook dat je vieze of zelfs giftige pluksels in je mond stopt. Van alle keukenkruiden (basilicum, selderij, venkel, enzovoort) kun je sowieso de bloemen eten en dit is WINELIFE’s top vijf uit eigen tuin:

Lavendel
Winnaar van de Balkonplant 2018 verkiezing. Ruikt niet alleen lekker voor bijen en vlinders, maar werkt ook kalmerend op mensen – en dat is bewezen! Met een wat zoetige smaak is lavendel heerlijk op vlees van de barbecue, in vismarinade of strooi het over roomijs als dessert. Natuurlijk trek je er een wijn uit de Provence bij open, om je te wanen in Zuid-Frankrijk.

Driekleurige viooltjes
Ze kunnen zomaar spontaan in je tuin of tussen je tegels groeien, of zaai ze jaarlijks zelf. Viooltjes hebben een geneeskrachtige werking als je er thee van zet. Niet té veel drinken, want dan krijg je braakneigingen, en je bent niet bezig met een ayahuasca-ceremonie. De bloemen hebben een sla-achtige smaak dus doen het ook perfect door de sla. Erbij drinken, indien geen theemens: een droge, witte Verdejo uit Rueda met aroma’s van citrus en specerijen.

Rozen
Rozenblaadjes hebben een subtiele zoete smaak en worden al eeuwenlang gegeten. Rode, roze, witte en gele rozen kunnen door je dessert of als jam, thee en vinaigrette. De blaadjes van pioenrozen kun je beter eerst koken, bijvoorbeeld voor een warme rozensaus. De heerlijk aromatische geur van de roos komt ook terug in de druif gewürztraminer, een monument van de Duitse wijncultuur die zorgt voor geurige, kruidige, soms zoetige wijnen. Eet ze samen voor een avond vol rozengeur en maneschijn.

Madeliefjes
Als kind tooiden we ons hoofd ermee. Maar ze zijn ook gezond om te eten, onder andere doordat er magnesium in zit. Pak die plukdrift dus weer op en verwerk de kleine witjes als eetbare garnering in bijvoorbeeld salade. De bloemetjes hebben een licht bittere en kruidige smaak. De wijn die erbij past is Chardonnay; eentje uit een koel klimaat met citrus, jasmijn en andere wilde bloemen in de smaak.

Goudsbloem
Makkelijk om te telen en net als veel bloemen geschikt voor salade en thee. Bestanddelen ervan doen het erg goed op de huid (calendula!). Als eetbloem moet ze het niet hebben van een uitgesproken smaak, maar iets kruidigs en peperachtigs zit er wel in. Vooral staan de bloemblaadjes zo leuk als een soort geeloranje confetti. Zelfs in warme gerechten zijn ze kleurvast. Tip: door de rijst! Erbij serveer je dan een stevige orange wine; het witte sap is lange tijd in aanraking geweest met de druivenschillen en heeft dus veel tannines. (tekst: Marjolein Schuman).

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Lees meer nieuws in #WINELIFE#56

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.