Buiten de lijntjes kleuren: biowijn in Oostenrijk

Buiten de lijntjes kleuren: biowijn in Oostenrijk

Oostenrijkse wijnen hebben bij ons een streepje voor. De frisheid van besneeuwde bergtoppen en koele meren! Het gras, de bloemen en kruiden van de Alpenweide in je glas! En de aroma’s in de wijn worden alleen maar sterker als er biologische landbouw aan voorafgaat. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD AWMB: WEINBAUVERBAND KÄRNTEN + ROBERT HERBST

Biowijn in Oostenrijk

Biologische wijn leeft en smaakt daardoor veelgelaagd, ‘complex’, zo je wilt. Door de aanwezige natuurlijke gistcellen en door sappig fruit. Omdat de bodem waarop de wijnstokken groeien onbespoten is met chemicaliën, en rijk is aan levende organismen, slurpen de druiven pure voedingsstoffen op. En ook de mineralen die in de bodem zitten en die als ‘mineraliteit’ doorsijpelen in de uiteindelijke wijn – al zijn de meningen over dit kunstje in oenologenland verdeeld.

Wat Oostenrijkse wijn ook opwindend maakt, is die mooie traditie van de Gemischter Satz. Niks geen strakke rijen met alleen Weissburgunder, Grüner Veltliner of Roter Veltliner. De wijnboer plant én plukt verschillende Oostenrijkse druivenrassen door elkaar heen. Tijdens een bezoek aan Fritz Wieninger in Wenen proefden we in zijn gezellige Buschenschank zo’n wijn, een Gemischter Satz DAC (Districtus Austriae Controllatus) die ook nog biologisch-dynamisch en vegan is gemaakt. Wat een wijn! Een explosie van geur en smaak van appel, peer en citrusfruit. Niets van straffe zuren en niets oxidatiefs – wat de angst is van veel natuurwijnproevers.
WIENINGER | WIENER GEMISCHTER SATZ 2019 | DEGOUDENTON.NL | € 31

Natuurwijn en oranje wijn

Biologisch of biodynamisch boeren is één ding, de wijnmaker kan er ook voor kiezen in de kelder minder conventioneel te zijn en geen kunstgrepen uit te halen. Zoals het weglaten van extra sulfiet bedoeld om de wijn te conserveren. Of niet klaren, niet zuiveren met dierlijke eiwitten, zodat je troebele wijn krijgt.

Wil je echt buiten de lijntjes kleuren, dan is je wijn niet rood of wit maar oranje. Talrijke Oostenrijkse wijnproducenten zetten zich al sinds 2005 in voor orange wine. Vaak verward met natuurwijn, maar de kleur heeft te maken met het productieproces; wit druivensap wordt langdurig op de druivenschillen gehouden waardoor de tannines de wijn ruggengraat geven.

‘Experimenteren hoort gewoon bij een natuurproduct’

Kies je voor alleen duurzame landbouw of ga je nog verder in je ideologie? Oostenrijkse wijnmakers zetten verschillende stappen om hun wijnen levendig te maken. Voor een land dat maar 1% van de wereldproductie van wijn voor zijn rekening neemt, zijn spannende terroirwijnen dan ook een must.

De proef op de som

Al is de smaakcomplexiteit van biowijn wetenschappelijk bewezen, de wijndrinker bepaalt! Karin Leeuwenhoek opende voor WINELIFE uit Burgenland de Lichtenberger & González Weiss, een wijn van de kalkrijke Leithaberg DAC. ‘Opvallende levendigheid’, noteerde ze. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de natuurlijke werkwijze van het Oostenrijks-Spaanse stel Martin Lichtenberger en Adriana González: ze werken biologisch en kleinschalig en laten de druiven spontaan vergisten in houten vaten. Doordat de wijn lang met zijn gisten in contact blijft krijgt hij extra karakter. In deze wijn van de autochtone druif neuburger ruik en proef je appelsap, room, tabak en een vleugje stal.
LICHTENBERGER GONZALEZ | LEITHABERG WEISS 2013 | LEIROVINS.BE | € 28,47

Een rode rakker die puur natuur is, kan natuurlijk ook: de Blaufränkisch van Weninger komt van de Ried (wijngaard) Kalkofen. En kalk betekent een hoge pH-waarde in de grond, wat zorgt voor mooie zuren in de uiteindelijke wijn. Een wijn die je gehemelte uitdaagt.
WENINGER | BURGENLAND BLAUFRÄNKISCH ‘KALKOFEN’ 2015 | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 48,95

Harold Hamersma zweert bij de Gelber Muskateller van vader en zoon Wohlmut in Steiermark. Hun Ried is zo steil dat de natuur wel ongerept gelaten móet worden. Een bodem van leisteen, warme dagen en koele nachten zorgen voor strakheid, mineraliteit en pit vervlochten met ananas, lychee, marmelade en citrus.
WOHLMUTH | GELBER MUSKATELLER RIED STEINRIEGL 1STK / PREMIER CRU 2019 | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 24,95

 

In het nieuwste Winelife Magazine editie #70, lees je meer over Oostenrijkse wijnsuggesties. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.