DE ULTIEME AMUSE

DE ULTIEME AMUSE

Elk jaar neemt de hoeveelheid mousserende wijnen dat de gemiddelde Nederlander drinkt toe. Prosecco is daarin de leider, maar mousserende wijnen uit Spanje als Cava lopen snel in. Vooral in de restaurants zie we dat er meer en meer mousserende wijnen uit Spanje worden geschonken als aperitief. Door het traditionele proces van het maken van bijvoorbeeld Cava, dat gelijk is aan Champagne, heeft de wijn meer smaak, is droger en vooral gastronomisch. Vaak worden er in de betere restaurants heerlijke amuses geserveerd bij het aperitief om zo op elke manier alvast de zintuigen en lekkere trek te prikkelen.

Om de ultieme combinatie van amuse en mousserende wijn te vinden werd er vier jaar geleden de eerste Gramona Amuse Wedstrijd uitgeschreven in Nederland en dit jaar ook in Zwitserland. Hierbij kan elk restaurant van elk niveau meedoen door een perfecte amuse te creëren bij één van de bekendste mousserende wijn uit Spanje van het tophuis Gramona, de Gramona ‘Imperial’ Corpinnat Método Tradicional Brut. Elk jaar doen meer dan 50 restaurants uit heel Nederland, met en zonder Michelin ster, mee aan deze wedstrijd met als hoofdprijs een lang weekend in Barcelona met een diner bij o.a. het beroemde 3 sterren restaurant El Celler de Can Roca en een bezoek aan het wijnhuis Gramona.

Gramona is altijd al een uitzonderlijke goede producent van Cava geweest. Zo behaalde zij als eerste producent ooit de hoogste score van 99 punten in de belangrijkste wijngids Peñin Guide behaald met de 2001 Gramona Gran Reserva Enoteca Brut Nature en werd tevens benoemd als beste wijn van Spanje in 2017.
Misschien is het woord ‘geweest’ al een indicatie dat Gramona een andere koers is opgegaan. Sinds dit jaar heeft Xavier Gramona, samen met 8 andere topproducenten van Cava, zich afgescheiden van de DOP Cava, of in andere woorden appellatie Cava, en de Corpinnat organisatie opgezet. Dit om de consument de mogelijkheid te geven om het verschil te leren kennen tussen laag geprijsde, massaal geproduceerde Cava en de kwalitatief betere mousserende wijnen uit het hart van het Cava producerende gebied namelijk de heuvels gelegen net achter de stad Barcelona. Alle Corpinnat wijnen zijn biologisch geproduceerd van met de hand geplukt fruit waarvan de wijn minimaal 3 jaar rijpt op de fles. Grote, complexe wijnen uit de regio waar het allemaal begon.

Afgelopen maandag werd de finale gehouden van de vierde editie van de Gramona Amuse Wedstrijd in de RAI Amsterdam. Dit jaar was het thema ‘Earth’ als knipoog naar het biodynamisch produceren van hun land, druiven en wijnen.
Hierbij moesten de tien finalisten hun amuse voor de jury en publiek serveren bij de 2014 Gramona ‘Imperial’ Corpinnat Método Tradicional Brut. Elke finalist kreeg 30 minuten om de amuses te bereiden en voor de sommeliers de wijn te serveren op de juiste temperatuur in het juiste glas.
De deskundige jury bestond uit Sommelier & SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu**, Amsterdam), Chef de Cuisine Thorvald de Winter (Restaurant Apicius*, Bakkum), Sommelier & SVH Wijnmeester Ronald Opten (Restaurant La Rive/Amstel Hotel, Amsterdam), Sommelier (Lex Deelder (Bridges Dining*, Amsterdam), Jan van Lissum (eigenaar The Wine & Food Association) en ook Xavier Gramona, die speciaal voor de finale overkwam uit Barcelona.

Als winnaar werd uitgeroepen Restaurant Basiliek uit Harderwijk met hun heerlijke amuse gemaakt van groene olijf, chorizo, gerookte amandel, avocado en Pimientos de Padron. Het team van Basiliek omschreef hun amuse als volgend aan de jury: “Een sorbet gemaakt groen olijf en Pimientos de Padron. Onder het ijs hebben wij een crumble gemaakt van zwarte olijf. Bovenop de sorbet zit een hartige merengue van gerookte amandel met hierop een crème van Pimientos de Padron. Naast het ijs verschillende bereidingen van chorizo worst waaronder een cremeaux en een crème. Het laatste wat we hebben toegevoegd is een kogel van avocado en een gel van citrus.” Op bovenstaande foto links Xavier Gramona met daarnaas tYornie van Dijk en Michelle Grashuis van Restaurant Basiliek. Op de 2e plaats kwam restaurant Lucas Rive* uit Hoorn met een aardse amuse bestaande uit verschillende structuren en bereidingen van aardpeer, pinda en paddenstoel. Op de 3e plaats kwam uiteindelijk Restaurant Plantage 87 uit Oude Wetering met hun frisse amuse van een panna cotta van yoghurt met bereidingen van tomaat en lavas.

DE ULTIEME AMUSE

Meer informatie over deze grootste wijn/spijs wedstrijd van Nederland en Zwitserland is te vinden op www.gramonaamuse.com. De mousserende wijnen van Gramona zijn in Nederland alleen verkrijgbaar via de website www.qvselect.nl, onderdeel van de gespecialiseerde wijnimporteur voor de horeca Wijnimport J. Bart, die de wedstrijd samen met Gramona organiseert.

Tekst: Roderick Ros
Foto’s: Fielde Food Fotografie

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.