2020 Château Purcari 1827 Sauvignon Blanc, Moldavie

2020 Château Purcari 1827 Sauvignon Blanc, Moldavie

2020 Château Purcari 1827 Sauvignon Blanc, Moldavieon’ 

Château Purcari, al sinds 1827 een toonaangevend wijnbedrijf in Moldavië. Vernoemd naar het gelijknamige kleine dorpje Purcari, in de wijnregio Stefan Voda. De wijnen van Château Purcari werden aan het eind van de 9e eeuw op grote schaal geëxporteerd omdat ze zo populair waren bij de Russische en Engelse adel.

Het wijnhuis kent een rijke geschiedenis en heeft met de jaren veel prijzen gewonnen bij diverse internationale wedstrijden. Château Purcari is in 2003 gebouwd en het eerste wijnkasteel in Moldavië. Het kasteel is zeker een bezoek waard en beschikt over een eigen hotel en restaurant. Chateau Purcari ligt op nog geen 800 meter van de grens met Oekraine. Sinds het uitbreken van de oorlog in 2022 helpt Purcari vluchtelingen.

Wijnbouw in Moldavië
Tegen het einde van de 12e eeuw was de Moldavische wijnbouw een belangrijke sector in de economie van Zuidoost-Europa. Heel Moldavië biedt gunstige omstandigheden voor de wijnbouw, maar specifieke gebieden zijn bijzonder vruchtbaar voor het telen van de meest gezonde druiven. Het dorp Purcari en de wijngaarden van het klooster Agon Zograf liggen in het hart van dit bijzondere gebied. Het had een grote aantrekkingskracht op Franse kolonisten, want het gebied in de zuidoostelijke punt van Moldavië toonde overeenkomsten met de bodem en het klimaat van Bordeaux.

In 2019 ontving deze wijn een gouden medaille tijdens de Challenge International du Vin in Bordeaux en zilver op concoursen als Concours Mondial de Bruxelles en Mundus Vini. De druiven worden in september met de hand geplukt en vergisten op lage temperatuur voor een goede fruitextractie. Dit geeft subtiele aroma’s van passievrucht, citrus, vers gemaaid gras en perensnoepjes. Een frisse wijn met mooie zuren, fruitig met veel wit fruit en steenvruchten.

 

Smaakomschrijving

Het is een echte maar ook eigenzinnige Sauvignon blanc. Het heeft dat hele typische stuifmeel en citrus fruit, en combineert dit met passievrucht het verse gras en een spannende twist van zoethout. In de smaak start de wijn zacht en luchtig. De zuren bouwen vervolgens op en geven de wijn steeds meer intensiteit. Het grapefruit bitter in de nasmaak maakt de wijn verschonend en opwekkend.

Toepassing

Serveer de wijn op koelkast temperatuur, en het liefst in een smal rieslingglas. Het zorgt ervoor dat de wijn focus houd en speels blijft. Het is de wijn die schittert in zijn jeugdige energie. Opleggen hoeft dan ook zeker niet.

Wijn-spijs

Het is de wijn voor de namiddag borrel, maar kan ook goed de lunch of een voorgerecht begeleiden. Bij een salade van geitenkaas komt de wijn het beste tot zijn recht. maar ook bij een ceviche van kabeljauw of een voorgerecht met frisse fruitsmaken als ananas of groene appel gaat een wijn als deze uitstekend samen.

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met Vinify

 

nl_NLNederlands