Wine fraud sleuth Don Cornwell flicks it again

Wine fraud sleuth Don Cornwell flicks it again

Wie die de film Sour Grapes – aanrader op Netflix! – heeft gezien, kent hem wellicht: Don Cornwell, de eigenzinnige advocaat uit Californië, die wijndetective werd en van het gevecht tegen wijnfraude zijn levenswerk heeft gemaakt. – TEKST MILAN VELD | BEELD WINEFIELD’S AUCTIONEERS / ALBERTINE DIJKEMA

Elk wijnveilinghuis en iedere wijnveiling wereldwijd kan op zijn aandacht rekenen. Na jaren van toenemende wijnfraude was Cornwell een van de eersten die de handschoen oppakte. Als jonge advocaat kwam hij in 1986 in Los Angeles voor het eerst in contact met wijnfraude toen de manager van een plaatselijke wijnwinkel hem de kelder van de winkel binnenleidde.  De eigenaar had regelmatig kisten Bordeaux uit 1983 in kisten uit 1982 veranderd. In Bordeaux was 1983 een redelijk goed jaar, maar 1982 is legendarisch. Door eigenhandig 1982-etiketten te laten drukken, voegde de eigenaar een vermogen toe aan de waarde van de wijnen.

‘Er zijn maar weinig mensen in de wereld die echt weten hoe oude wijnen smaken’

Toonaangevend

De wijnveilingmarkt genereerde vorig jaar ruim een half miljard dollar, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2010. Enthousiaste wijnverzamelaars hebben van New York, Londen en Hong Kong de veilinghoofdsteden van de wereld gemaakt. Bij particuliere verkopen wordt waarschijnlijk nog meer geld omgezet. Dit alles gebeurt ondanks het feit dat veel van de oude en zeldzame wijnen op de markt vrijwel zeker vervalst zijn volgens wijnboeren en onderzoekers zoals Cornwell, die een van ’s werelds toonaangevende wijnspeurders is geworden in de jaren sinds hij de kelder van die wijnwinkel in Los Angeles binnenkwam.

[…]

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je here!

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to WINELIFE Magazine now!

Want to stay up to date with the best articles? Follow WINELIFE magazine on Instagram, Facebook and sign up for our fortnightly newsletter.

en_GBEnglish (UK)

Winelife preview copy

Discover everything about Winelife Magazine

By requesting the preview copy, you agree to commercial e-mail marketing.