Zuid-Afrikaanse wijndistricten

Zuid-Afrikaanse wijndistricten

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Zuid-Afrikaanse wijndistricten – TEKST + BEELD REDACTIE

Zuid-Afrikaanse wijndistricten

1. BREEDEKLOOF

District in de West-Kaap waar de meeste wijn wordt geproduceerd bij zo’n twintig wijnhuizen. In de vallei van de Breederivier vind je bulkwijn maar ook die fijne Chenin Blanc (Droë Steen) van Olifantsberg van de Nederlander Paul Leeuwerik. GRANDCRUWIJNEN.NL | € 11,95

2. CAPE TOWN

De bakermat van wijnbouw in de Kaap met de Tafelberg en koele Constantia-vallei. Jan van Riebeeck maakte in 1659 de eerste Kaapse wijn, gouverneur Simon van der Stel stichtte zijn wijnboerderij Constantia, waar nu de wijnen in restaurant Jonkershuis worden gecombineerd met lokale spijzen.

3. ELGIN

Hooggelegen in het oude zandstenen gebergte Hottentots-Holland. In dit later rijpende, koelere terroir zijn wijnen elegant en fruitig. De Britse Master of Wine Richard Kershaw stichtte er in 2012 zijn wijnhuis Kershaw Wines: CLONAL SELECTION ELGIN CHARDONNAY | VINDICT.NL | € 41,30

4. FRANSCHHOEK

Er is pas sinds 1973 een officiële ‘wijnkaart’. Er zijn vier grote regio’s, 23 districten en daarbinnen weer microzones die wards worden genoemd. Het district Franschhoek is gesticht door Franse hugenoten. Proef de iconische The Chocolate Block van wijnboerderij Boekenhoutskloof (1776).

5. PAARL

Zo veel bergen, zo veel valleien met rivieren. De Berg River, geflankeerd door de majestueuze bergen Groot Drakenstein en Wemmershoek, is de levensader van Paarl. Cabernet sauvignon, pinotage, shiraz, chardonnay en chenin blanc hebben het beste potentieel. Simonsberg is een bekende ward.

6. STELLENBOSCH

De regenval en een Atlantisch windje zijn essentieel in dit droge land. Onder het toenemende aantal domeinen en producenten in Stellenbosch (meer dan 200) vind je Delaire Graff Estate, ook een van de mooiste: WIJNVANDEKAAP.NL. Stellenbosch University biedt wijnbouw en oenologie.

(…)

 

Wil je meer weten over Zuid-Afrikaanse wijndistricten? Je leest het in WINELIFE 81. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands