Wijnliefhebbers opgelet! World Verdejo Day komt eraan!

Wijnliefhebbers opgelet! World Verdejo Day komt eraan!

Wijnliefhebbers opgelet! World Verdejo Day komt eraan! Ben je op zoek naar een goede reden om een fles wijn open te trekken? Dan helpen we je een handje! Op vrijdag 11 juni is het namelijk World Verdejo Day. Een ode aan de wijndruif die typisch is voor het Spaanse wijngebied Rueda, maar die overal ter wereld te vinden is én natuurlijk gedronken wordt. TEKST + BEELD WORLD VERDEJO DAY

Waarom World Verdejo Day?

Al zeker 1000 jaar geleden werd ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn gemaakt op basis van de verdejo-druif. Dat waren toen nog niet de frisse Verdejo’s die je nu kent. De wijnen waren erg zwaar en sherry-achtig, dat was toen de trend. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er keihard nieuw leven in deze wijn geblazen. Dat proef je nu nog en dat mag gevierd worden! Daarom werd World Verdejo Day in het leven geroepen, en genieten we iedere tweede vrijdag in juni van deze wijnzinnige dag.

Wijnliefhebbers

Paradepaardje Verdejo

Een wijn die zo populair is dat het zijn eigen dag verdient, dan moet je wel van goeden (wijn)huize komen. Karakteristiek voor Rueda Verdejo is de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en een verrassend stevige bite. De Verdejo staat bekend als terrastijger, maar je kan hem het hele jaar door goed drinken.

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen, verde. Best logisch, want de Rueda Verdejo is over het algemeen licht groengeel in het glas. Deze unieke druiven worden in acht verschillende regio’s van Spanje verbouwd. Toch kunnen we vooropstellen dat Rueda de belangrijkste producent is, goed voor ongeveer 61 procent van het totaal aantal Verdejo-wijnen. Bovendien houdt de D.O. – de overkoepelende organisatie – de kwaliteit nauwlettend in de gaten.

De regio herbergt talloze wijngaarden met kiezel- en zandgronden en wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Momenteel zijn er in Rueda meer dan 70 wijnproducenten die Verdejo-wijnen maken. Een paradepaardje om trots op te zijn!

Dus, reden genoeg om die fles te openen, maar kijk wel even of het een Rueda Verdejo is… 😉

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.