Wijnjaar 2025 – trends, hypes, modes en gektes

Wijnjaar 2025 – trends, hypes, modes en gektes

Wat zijn de trends die in 2025 het wijnlandschap kleuren? En hoe denken Henk en Ingrid, oftewel de gemiddelde Nederlanders over wijn? Wij vroegen het de experts.
Tekst: Château Petri | Beeld: Unsplash

Janna Rijpma komt regelmatig in contact met die gemiddelde Nederlander, met meer of minder wijnkennis. Ze noteerde een reeks opmerkingen die ze regelmatig tegenkomt tijdens haar presentaties over wijn. ‘Kwaliteit wordt vertaald in een mooi etiket en niet door het land, regio of producent. Als men eenmaal iets gevonden heeft wat lekker is, dan blijven ze daarbij. Want wijn uit een vertrouwde fles van dezelfde druif is gemakkelijk en veilig. De prijs ligt bij voorkeur onder de tien euro en de wijn moet het liefst in de aanbieding zijn.

Bij de meer geoefende wijnliefhebbers komen de klassiekers meteen op tafel. Barolo wordt opgehemeld, maar niet of nauwelijks gekocht. Bordeaux wordt zelden geroemd. Zuid-Franse wijnen worden niet herkend als afkomstig uit de Languedoc. Bourgogne, is dat ook Chardonnay en Pinot Noir? Goh, bijzonder! Wijn uit Zuid Afrika? You love or hate it. De haters dronken te veel slechte, goedkope wijn en associëren het land hier nog steeds mee. De lovers zijn er geweest en daarna kan het land niet meer stuk. Een vakantie is sowieso de beste reclame voor een wijnland. Tegen de mooie vakantieherinneringen en dat goede glas wijn ter plekke kan geen marketing op. Een ver wijnland als Australië en Chili wordt niet snel bezocht maar wel altijd in het koppie bestempeld als volle, intense rode wijnen voor mannelijke wijnliefhebbers.

We drinken nog steeds seizoensgebonden. In het voorjaar en zomer is dat vooral wit en rosé, in de herfst en winter gaat de voorkeur uit naar rood. Vooral vrouwen bekommeren zich om de hoeveelheid alcohol en willen weten hoeveel er daarvan in de fles zit. Van natuur- en orange wijnen hebben mensen wel gehoord, maar die worden buiten de randstad zelden gekocht. Klimaatkasten worden veel aangeschaft. Daarin wordt rode wijn jarenlang bewaard omdat dat blijkbaar goed is voor de wijn. Jeugdige wijnliefhebbers hebben gelukkig geen rugzak vol vooroordelen, ze willen graag wat meer van wijn weten. Ze zijn wereldser en kennen nauwelijks grenzen. Omdat ze makkelijker reizen, staan ze open voor wijn van vreemde druiven en bijzondere landen. Ook gaan ze regelmatig uit eten, waarbij wijn een belangrijk onderdeel van het menu is.’

Exclusief voor abonnees

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Word nu abonnee van WineLife en lees dit artikel verder.

Word abonnee Inloggen
nl_NLNederlands