Wijngaarden en Fynbos

Wijngaarden en Fynbos

Het fynbos is een uniek mengsel van plantensoorten die in voedselarme grond en onder moeilijke klimatologische omstandigheden kunnen groeien. In de hete, droge zomers van de Kaap hebben deze 8.500 (!) groenblijvers geen parasolletjes nodig. De vegetatie is onderdeel van Cape Floral Kingdom, het Kaapse bloemenrijk dat als een van de zes floraregio’s in de wereld beschermd gebied is en sinds 2004 is opgenomen op de erfgoedlijst van Unesco. – TEKST REDACTIE | BEELD ‘FYNBOS-VINEYARDS’ | PIERRE VAN DER SPUY / WINES OF SOUTH AFRICA

Wijngaarden en Fynbos | West-Kaap, Zuid-Afrika

Veel soorten uit het fynbos zijn te vinden in de nabijheid van wijngaarden. Ze kunnen de aroma’s of smaken van wijn beïnvloeden door de verspreiding van organische materialen, zoals plantaardige oliën of pollen.

Wijn is gebotteld landschap, zou je kunnen zeggen. Maar wijn is niet de enige drank van dit unieke terroir. Er is ook kruidige en bloemige gin, voor wie meer alcohol wil. In de Cape Fynbos Gin zitten 33 inheemse botanicals, met de hand geplukt van de struiken in het fynbos, zoals wild dagga, honeybush, devil’s claw, bushman’s ecstasy, renosterbos, cancer bush, African alsem en African potato. Hoorden we daar honeybush? Die kennen we ook van thee, net als rooibos, voor wie een heel gezonde drank uit de streek wil.

De plantensoorten van het fynbos worden echter bedreigd door de groei van landbouw, pijnboomplantages en steden. Een aantal soorten is al uitgestorven.

Wijnhuizen doen hun best als lid van het Biodiversity and Wine Initiative (BWI) om de natuurlijke hulpbronnen in Zuid-Afrika optimaal te gebruiken en de natuur niet te verpesten. Wijnstokken leveren in voedselarme grond druiven van kwaliteit, omdat ze zo hun best moeten doen om diep te wortelen voor eten, maar wijnbouw als monocultuur kan desastreus zijn. In de kustregio nabij Kaapstad vind je onder meer het beroemde wijndistrict Stellenbosch, waar familiebedrijf Simonsig zit. Naast wijngaarden en boomgaarden is maar liefst 12 hectare, 4 procent van hun familielandgoed, uitsluitend bestemd voor het behoud en herstel van het fynbos.

(…)

 

Benieuwd naar meer over wijngaarden en fynbos? Je vindt ze in WINELIFE Magazine 82. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam