Wat drinkt Nederland?

Wat drinkt Nederland?

Minder rode wijn en meer rosé. Italië populairder ten koste van Frankrijk. Een terugblik op wijnjaar 2023 geeft ook een inkijkje in de toekomst.
Tekst: Marjolein Schuman | Bron: Delta Wines

In Nederlandse supermarkten waren in 2023 bijna 265 miljoen flessen wijn verkocht met een totale omzet van 1,1 miljard euro. Er werd, in lijn met de trend van de afgelopen jaren, wat minder wijn gedronken, maar wel voor een iets hogere prijs per fles. Consumenten besteedden in 2023 gemiddeld € 4,24 per fles in de supermarkt en € 8,14 bij de slijter. Volgens marktonderzoeker Nielsen is de prijs van wijn in de supermarkt met 5,4% gestegen en kent daarmee de laagste prijsstijging binnen de gehele categorie dranken.

Pinot Grigio populair

Alcoholvrije, biologische en mousserende wijnen zijn in 2023 nog populairder geworden. Het supermarktmarktaandeel van rode wijn daalt juist de laatste jaren: van 36,3% in 2019 naar 31,0% in 2023. Italië staat op de tweede plaats in populariteit, vooral door de opkomst van Pinot Grigio, terwijl Frankrijk – nog steeds op de eerste plaats – een duidelijke afname ziet: slechts 1 op de 5 verkochte flessen wijn in de supermarkt is nog maar van Franse oorsprong, terwijl tientallen jaren geleden nog 1 op de 5 flessen wijn juist niét uit Frankrijk afkomstig was. In de slijterijen is Italië in volume nu al groter dan Frankrijk. In slijterijen is ook het aandeel rode wijn wel iets gegroeid. 

Minder ver-wegwijnen

Jarenlang dronk de Nederlandse wijndrinker graag wijnen uit de Nieuwe Wereld (onder andere Chili, Zuid-Afrika en Australië), maar nu zien we juist dat er weer vaker gekozen wordt voor wijn uit Europa. Tempranillo en primitivo winnen terrein, terwijl klassieke druivenrassen als chardonnay en sauvignon blanc licht afnemen en pinot grigio en verdejo groei laten zien. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands